Kada pogledate fotografije sa Holboxa reklo bi se da boravak na njemu mogu priuštiti samo milioneri. Lako je to pomisliti jer njegove duge plaže bijelog pijeska i tirkizne vode jednostavno stvore takav utisak. Međutim, radi se o jednom potpuno nekomercijalizovanom mjestu gdje većina ulica nije ni asfaltirana i pritom su prepune raznobojnih grafita. Potpuno autentična priča, koju Mexico čuva kao najljepšu tajnu.

Biosfera Holboxa  je toliko specifična da je zaštićena od strane UNESCO-a, a osim, toga kako se biljni i životinjski svijet ne bi zagađivao, uprava ostrva zabranila je upotrebu motornih vozila na ovom ostrvu.

Sigurno se pitate kako se onda kretati ovim ostrvom? Tu su tri izbora: golf kola, bicikl ili pješke. Golf kola možete iznajmiti i sami upravljati njima ili ih pak uzeti kao najobičniji taksi.

Bicikl je idealan da se zavučete na svako mjesto ovog ostrvceta, a ako vam se nigdje ne žuri možete i prošetati jer ovdje ništa nije daleko i svuda ima dovoljno hlada koje obezbijeđuju palme i šarene prodavnice, piše jungle travel.

Na plažama Holboxa vladaju mirni tonovi plavog mora, bijelog pijeska i tropskih zelenih palmi, a kada zađete u njegove uličice tu vas čeka hiljadu boja! Kreativni grafiti, restorani unikatnog dizajna, a u njima čak i hrana izgleda šareno, prodavnice koje prodaju prave okeanske suvenire – pletene ležaljke, nakit od školjki, šeširi od pruća. A kao najveći ukras ostrva nasmijani lokalci čokoladnog tena kakav može da da samo karipsko more.

Poručite svoj omiljeni koktel ( preporuka je margarita, koja savršeno paše na meksičkim plažama), slušajte ljetnje hitove vječitog ljeta, zaplivajte u toplom karipskom moru, lezite u mekani pijesak, naručite još jedan koktel i to će biti dovoljno da poželite da ovdje zauvijek ostanete.

Ako ste tip koji bi više da istražuje nego da leži na plaži, a pritom volite životinje – onda će vas zasigurno oduševiti to što na ovom ostrvu možete vidjeti flamingose u divljini zavučenih plaža ili možete otići na neku od ronilačkih tura.

I na kraju, jedno je sigurno, Holboxa vas ne može ostaviti ravnodušim. A još sigurnije je da dok se vraćate na trajekt u luku željet ćete da mu se vratite još milion puta.