Ćelije zaražene virusom tretirane su serijom razblaženja Lysobact P Spray®-a s ciljem utvrđivanja koncentracije koja ima djelotvoran učinak na sprečavanje umnožavanja virusa.

Nedavno okončano ispitivanje provedeno na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta u Sjevernoj Karolini u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdilo je da Lysobact P Spray® sprečava razvoj mišijeg koronavirusa (M-CoV) koji se još naziva virus mišijeg hepatitisa (MHV). Ovaj virus blizak je srodnik SARS-CoV-2 virusa, uzročnika Covid-19 i ispitivanja provedena na ovom virusu mogu se iskoristiti za komparaciju i predikciju djelovanja na samom SARS-CoV-2.

Ispitivanje je pokazalo snažan inhibitorni efekat Lysobact P Spray®-a na virus M-CoV. Ćelije zaražene virusom tretirane su serijom razblaženja Lysobact P Spray®-a s ciljem utvrđivanja koncentracije koja ima djelotvoran učinak na sprečavanje umnožavanja virusa. Naučnici uključeni u istraživanje došli su do značajnog otkrića.

Lysobact P Spray®, razblažen čak 100 puta, zaustavlja umnožavanje virusa za 93 posto, te se ova aktivnost zadržava i daljnjim razblaživanjem. Zaustavljanjem umnožavanja virusa Lysobact P Spray®-em, sprečava se daljnji razvoj bolesti uzrokovane virusom.

David Grange, savjetnik Uprave Bosnalijeka, ističe kako je američko istraživanje pokazalo ne samo efikasnost Bosnalijekovih Lysobact® proizvoda, već još jednom potvrdilo njihov visok kvalitet.

– Ovo je odličan rezultat i sigurno možemo očekivati da će Bosnalijek brzo početi s izvozom ovog, ali i drugih proizvoda na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Na ovim aktivnostima radimo ubrzano i svakodnevno s direktorom Bosnalijeka Nedimom Uzunovićem i njegovim timom, jer su istraživači uključeni u ove aktivnosti izuzetno uzbuđeni zbog rezultata do kojih su došli radeći sa Lysobact®-om – poručio je Grange.