Vjerojatno ste se već nekada zapitali je li vježbanje dok ste prehlađeni dobra ideja. Iako je redovna tjelovježba korisna za naše cjelokupno zdravlje, važno je osluškivati svoje tijelo i znati pravilno postupiti

Ako je vaša prehlada blaga, obično je uredu da nastavite vježbati, samo izmijenite svoje vježbe tako da potrošite manje energije.

Na primjer, ako obično vježbate sat vremena, ako 30 minuta imate trening visokog intenziteta i 30 minuta trening snage, trebali biste izmijeniti svoj trening tako da to bude 20 do 30 minuta trening niskog intenziteta i nakon toga vježbe istezanja ili joga. Također, ako idete u teretanu budite posebno oprezni, jer ste možda zarazni i možete zaraziti ostale kolege u teretani.

Ako su simptomi prehlade jači, kao što je intenzivni kašalj, bol u prsima ili otežano disanje, doktori savjetuju da odustanete od vježbanja nekoliko dana. Također, ako uz simptome prehlade imate groznicu ili bolove u tijelu, možda je u pitanju nešto ozbiljnije kao gripa. U tom slučaju je najbolje da se odmarate dok ne ozdravite.

Ako vježbate dok ste bolesni, ne vježbajte jakim intenzitetom, jer to može dovesti do pretjeranog znojenja i dehidracije.

– Pretjerano vježbanje kada ste bolesni, vašem tijelu može otežati borbu protiv infekcije, što može produžiti vašu bolest – kaže Kenton Fibel, obiteljski liječnik specijaliziran za sportsku medicinu na Institutu Cedars-Sinai Kerlan-Jobe, a prenosi Insider.

Vježbe koje se preporučuju dok ste bolesni:

1. Hodanje
2. Joga
3. Pilates

Vježbe koje se ne preporučuju dok ste bolesni:

1. Trčanje
2. Vježbe izdržljivosti
3. Vježbe snage
4. Bicikliranje jakim intenzitetom
5. Vježbanje po hladnom vremenu