Božić slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara

Vjernici Božić vide kao najradosniji kršćanski praznik koji se slavi tri dana. Simboli Božića kod pravoslavaca su Badnjak i česnica.

Novčić za sreću

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom kako bi se dočarao skromni ambijent pećine u Betlehemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Krist. Česnica, pogača od pšeničnog brašna bez kvasca u koju se stavlja novčić, mijesi se i lomi na Božić isključivo rukama na onoliko dijelova koliko ima ukućana.

U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizira dar novorođenom Kristu, a vjeruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić, prenosi Beta. U hramovima slavljenje Božića počinje paljenjem Badnjaka. Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa “Hristos se rodi”, a odgovor je “Vaistinu se rodi”.

Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan. (Izvor: Al Jazeera i agencije)