Postoje filmovi o kojima se dugo razmišlja, filmovi za maštanje ili, pak, oni koje pogledaš i zaboraviš. Donosimo vam filmove uz koje ćete uživati, sačuvajte ih, jer vam nekada riječ, koju ste čuli u pravo vrijeme ili izvučena misao iz filma, može promijeniti život

Osmijeh Mona Lise

Godine 1953, tridesetogodišnja Ketrin dobija posao profesorice historije umjetnosti u jednoj konzervativnoj privatnoj školi za djevojke. Već na prvom času vidi da su djevojke doslovice naučile gradivo, međutim shvata i da je to gradivo, ono koje nije štetno za mlade učenice. Ketrin stoga pokušava da oslobodi njihov duh, da probudi iskreno zanimanje za historiju umetnosti, i da ih podstakne da budu individualne i da se kritički odnose prema stvarima o kojima su morale ćutati, a istovremeno se sukobljava sa direktorkom škole jer ova nije zadovoljna previše avangardnim časovima historije umetnosti.

Kraljica

Film “Kraljica”, reditelja Stepehena Frearsa, jedan je od boljih i uzvišenijih filmova o teškom periodu engleske kraljevske porodice, nakon pogibije princeze Diane. Kako je biti kraljica, kojoj je upućeno mnogo neprijatnih riječi, da li da se prepusti emocijama ili da se drži, kao što i priliči monarhu?

Tri plakata izvan grada

Van grada Ebbinga, u Missouriju, objavljena su tri plakata s pomoću kojih Mildred Hayes proziva šerifa Williama Willoughbyja da nije ništa poduzeo glede ubistva njene kćeri. Cijela se situacija dodatno zakomplicira kada se u sukob između šerifa i Mildred upetlja Willoughbyev nasilni zamjenik Jason Dixon.

Crveni vrabac


Radnja se odvija se u suvremenoj Rusiji, a prati život Dominike Egorove. Dominika je puno toga. Predana kći koja će zaštititi svoju majku pod svaku cijenu. Prima balerina koja je svoj um i tijelo dovela do apsolutnih granica. Stručnjakinja u zavođenju i manipulaciji. Kada zbog ozljede mora prestati sa svojom karijerom, Dominika i njena majka budu suočene s neizvjesnom i tamnom budućnošću. Protiv njene volje naređeno joj je se prijavi u Sparrow School, tajnu obavještajnu službu koja obučava mlade ljude da koriste svoje tijelo i um kao oružje.

Nadarena

Njihov svijet se preokrene naglavačke kad se nađe u sukobu za skrbništvo sa svojom majkom Evelyn (Lindsay Duncan), Marynom bakom koja se zainteresira za djevojčicu kad sazna za njene izvrsne matematičke sposobnosti. Skoro jedina osoba koja će pomoći Franku je učiteljica Bonnie (Jenny Slate) koja će se s njim povezati kroz zajedničku zabrinutost za djevojčicu. „Sestri sam obećao da će Mary imati normalan život“, kaže Frank nakon što mu je rečena ideja o školi za nadarene učenike.