Možda ste čuli za „lucidne snove“ – to su oni snovi kojih je osoba svjesna da sanja, i koje čak može u potpunosti kontrolirati.

Bez obzira kako zvuči, mnogi tvrde da su dobri u tome – san im je postao ugodniji, a snovi su više nalik na promišljene filmske scenarije. Reći ćemo vam šta je „shifting“, kako je povezan sa meditacijom i je li moguće kontrolirati svoje snove.

Mnogi ljudi upoređuju proces s meditacijom, jer da biste ušli u kontrolirani san, morate se koncentrirati na jednu misao – a rezultat takvog sna uvijek pozitivno utiče na stanje poslije. Naravno, sve ovo znamo iz riječi onih koji vežbaju shifting. Ovaj trend podržali su blogeri sa TikTok-a. Pod hashtagom #shiftingreality na društvenoj mreži možete pronaći stotine video snimaka u kojima korisnici dijele životne trikove kako doći do drugog svijeta u snovima.

Prema njima, da biste u snu stvorili svoju stvarnost, morate unaprijed da je osmislite do najsitnijih detalja. Naravno, nema dokaza da je shifting moguć. Štaviše, mnogi su kritikovali tinejdžere sa TikTok-a zbog previše sanjarenja i bjekstva od realnosti. Međutim, lucidni snovi, u kojima osoba shvata da spava i može da kontrolira šta se događa, naučno su utemeljeni, piše harpersbazaar.rs

Prema naučnicima, važno je preduzeti sljedeće korake da biste kontrolirali svoje snove. Za početak pokušajte da zapamtite snove – da biste to uradili, vratite ih iz memorije odmah nakon buđenja, ili bolje recite nekome ili ih zapišite. Pokušajte, kada ste opušteni i odmarate, da zatvorite oči i zamislite neke predmete ili situacije u svim bojama i detaljima, što će vam pomoći da razvijete maštu. I glavno pravilo: stvorite pravu atmosferu prije spavanja. Ne gledajte filmove noću, ne vježbajte i ne pijte čašu vina. Sve ovo, bar će vam pružiti zdrav san.