Dejana Rosuljaš, dugogodišnje lice OBN-a, iako se obrazovala u drugoj sferi, pravnica je i magistrica ekonomskih nauka, sudbina je usmjerava ka televizijskom novinarstvu – koje je zavoljela, prvim susretom s kamerom

 Piše: Indira Delić

Dejana Rosuljaš od svojih profesionalnih novinarskih početaka uposlenica je televizije OBN. Dijete je ove medijske kuće u čijim projektima, već dugi niz godina, kako tvrde mnogi, briljira.

Doajeni novinarstva

Iako se obrazovala u drugoj sferi, pravnica je i magistrica ekonomskih nauka, sudbina ju je usmjerila ka televizijskom novinarstvu – koje je zavoljela, prvim susretom s kamerom.

– Novinarstvo je opasno, poput nekog virusa, jednom kad vam uđe u krv – nikada neće izaći (smijeh). Tokom studija otišla sam na jednu audiciju, koju je organizirala OBN televizija. Iskreno u tom momentu me nije zanimalo novinarstvo, više je bila želja da se okušam na tom polju – kako bih zaradila džeparac. Prošla sam audiciju, te počela raditi prvu emisiju 2005. godine – prisjetila se Dejana.

Svoje profesionalne angažmane počela je kao voditeljica muzičkih emisija: Adio pameti i Hey music. Paralelno s tim angažmanima, počinje voditi emisiju Nedjeljno popodne, rame uz rame s doajenima Oliverom Mlakarom, Sašom Zalepuginom i Mićom Orlovićem.

– Velika čast bila je raditi s velikanima novinarstva. To je bilo kao da ste dobili na lotu. Kolegice i ja mnogo smo naučile, zbog čega sam veoma ponosna. Sjećam se da sam baš bila pod stresom zbog treme u tom periodu, ali Oliver je imao pravi savjet za mene, tokom pripreme za jednu emisiju, kazao mi je da zaboravim sve što sam napisala, već da budem opuštena i da razgovaram s njim kao da smo na kafi. Naučila sam biti prirodna, da gledatelji ne vole nametljivost, da sagovornik uvijek mora biti dovoljno poštovan...

Nekoliko godina poslije Dejana se okušala i u drugim projektima. Uređivala je i vodila showbiz magazin Express TV, potom s kolegom Feđom Fetahagićem čini voditeljski tandem najgledanije showbiz emisije u BiH, Red Carpet. Iskustvo je sticala i kao voditeljica velikih muzičkih show programa – Obn Music Talents, Zvijezde sa Zvijezdama, Zvijezde plešu, te reality show programima – Big Mamma House, Obn star model by Dejana Rosuljaš

– Obn TV prva je u BiH kreirala muzičke, plesne, glumačke show programe. Upala sam u jednu veliku mašineriju, gdje sam očvrsnula, izgradila se kao TV lice. Nakon toga, imala sam čast da dobijem svoj vlastiti show – Dejana talk show koji ulazi u svoju 12 sezonu emitiranja. Bili smo u početku skeptični, jer takve autorske programe u svijetu obično vode starije dame, porodično ostvarene… U tom periodu, kada sam počinjala, bila sam premlada, ali sam uspjela. U prvoj sezoni emitiranja upoznavali smo se s gledateljima, nakon toga uslijedile su sezone kojima smo bili prvi na trendizima…

Najvažnija emocija

Dejana ističe da je sreća veoma bitan faktor u životu. Sve što radi, radi kako bi bili sretni svi oko nje…

– Uvijek se vodim parolom – da smo živi, zdravi i sretni. Posao dosta određuje čovjeka, kao i privatni život. Ako odaberete pogrešan posao – to će se reflektirati na privatni život, sigurno. Sretna sam što sam izuzetno ostvarena na oba polja.

Ova uspješna dama ističe da se i s kritikom odlično nosi. To je, kako kaže, isfiltrirala na početku karijere.

– Dobro je kada kod nekoga izazovete emocije… Najgora je ravnodušnost. Uvijek gledam ko mi šta kaže i je li komentar na mjestu. Uvijek mi znači mišljenje bliskih ljudi i uspješnih ljudi.

Shvatila sam da sam zadovoljna svim odlukama koje sam donijela u životu. Ponosna sam na ono što sam postala – zahvaljujući odgoju koji su mi pružili roditelji.

Dejanu u narednom periodu čekaju brojni projekti, kojim će donijeti mnoštvo iznenađenja.