Jedan radni dan proveli smo s Danijelom Ujić – Trade marketing specijalistkinjom u kompaniji Nelt d.o.o.. Njen posao obuhvata strateški, operativni i kreativni dio vođenja prodajnog programa Mondelez – s fokusom na trade marketing aktivnosti, uz svakodnevnu komunikaciju i koordinaciju s principalom i kolegama u kompaniji. Danijela ističe da su brainstorming i timski rad od velikog značaja, jer na taj način s kolegama dolazi do rješenja, percipiraju zajedničku širu sliku i kreiraju nove ideje. Evo kako izgleda svakodnevnica ove uspješne dame

Priredila: Indira Delić; foto: Sanel Prazina

6:00

– Volim ustati što ranije, dok kući svi spavaju. Jutarnji mir i tišina, uz miris svježe spremljene kafe, za mene su najbolji uvod u lijep i uspješan dan. Uz kaficu skiciram kako će mi izgledati radni dan. Postavljam prioritete, pregledam predviđene obaveze za taj dan, kao i satnicu predstojećih sastanaka s članovima svog tima i saradnicima.

7:00

– Od sedam sati ubrzavam dinamiku u kući, spremam mališane za školu i vrtić, istovremeno pripremajući se za odlazak u kancelariju, uz završavanje neizostavnih sitnih kućanskih poslova.

8:00

– Već sam za radnim stolom i počinju kratki sastanci s najbližim kolegama, na kojima prolazimo aktivnosti, razmjenjujemo informacije o aktuelnim dešavanjima i potvrđujemo ili mijenjamo planove. Sastanke nerijetko prekinu telefonski pozivi, ali kažu da su žene sposobne za uspješan multitasking. Brainstorming s kolegama i timski rad mi mnogo znače, jer tako zajednički dolazimo do rješenja, percipiramo širu sliku i kreiramo nove ideje…

9:30

– Ovo vrijeme rezervišem za sastanke s principalima (proizvođačima čije proizvode Nelt distribuiše), istraživanje i analizu tržišnih trendova, te planiranje trade marketing aktivacija i izradu izvještaja. Moj posao obuhvata strateški, operativni i kreativni dio vođenja prodajnog programa Mondelez s fokusom na trade marketing aktivnosti, uz svakodnevnu komunikaciju i koordinaciju s principalom i kolegama u kompaniji. Trade marketing ima veoma značajnu ulogu u sektoru distribucije, to je vještina stilskog brendiranja, komunikacije promocije, oglašavanja i diferenciranja od direktne i indirektne konkurencije. Danas se nadmetanje za potrošače vodi na prodajnom mjestu, a cilj trade marketinga je privući, zainteresirati i pridobiti potrošača.

 11:30

– Vrijeme je za kratki predah i doručak, tokom kojeg popričamo o svakodnevnim temama, ne nužno poslu, što me opušta i daje dodatni polet za naredne zadatke i obaveze.

12:00

– Prodaja je izrazito dinamičan posao i nijedan dan nije isti, te se u ovo doba dana, obično, već pojavi poneka nepredviđena situacija. Zato je neophodno da planove dopunim i promijenim, otkažem neke aktivnosti. Moji saradnici i ja smo uigran tim, spreman na brze reakcije i promjene, tako da nam žurba ili odlaganje predstavljaju dinamiku na koju smo naviknuti. Svaki novi radni dan donosi nove planove, dobivam nove informacije, postavljam prioritete, ali upravo to je priroda i draž mog posla. Uživam da se bavim strategijama, marketinškim planovima, finansijskim analizama, da komuniciram i blisko sarađujem s kolegama u svim sektorima, jer svi zajedno činimo jedan veliki tim.

14:00

– Pred kraj radnog vremena, pregledam preostale e-mailove koji nisu bili hitni, prolazim aktivnosti koje sam završila, konsultujem se s nadređenima oko narednih koraka. Nije uvijek lako sve stići. Međutim, ništa nije nemoguće kada radite ono što vas profesionalno i lično ispunjava, a uz to imate podršku i vidite rezultate svog rada. Fleksibilnost, nepredvidivost i dinamičnost su ono što volim kod svog posla, jer tako svakog dana imam priliku da usvajam nova znanja.

16:00

– Posebno zadovoljstvo osjetim kada na kraju radnog vremena shvatim da sam tog dana u radu s kolegama susrela sa svim  vrijednostima koje njeguje Nelt, a to su pobjednički mentalitet, inovativnost, lična odgovornost, briga o ljudima  i dugoročna perspektiva. Dolaskom kući kreću obaveze oko djece, ručka i vannastavnih aktivnosti, koje zajedno dogovorim i organizujem sa suprugom.

19:00

– Već smo svi kod kuće i ovo vrijeme posvećeno je druženju, šetnji, odmoru i susretima s prijateljima. U ovim trenucima, koliko god bili aktivni, zapravo se napunim energijom za naredni dan.

21:00

– Kreću pripreme za spavanje, koje uz male igre i priče mojim dječacima, završetak dana učine savršenim.

22:00

– S obzirom na to da volim rano ustajanje, u 10 sati umor me je već savladao, te nekoliko stranica knjige, čaša omiljenog vina ili serija učine da lakše utonem u san.