Vino i Nova godina pripadaju jedno drugom

Gotovo na svakom ručku ili večeri ljudi vole podignuti čaše i nazdraviti. Lijepi stari običaj često se pogrešno prakticira, jer samo se s vinom, šampanjcem ili pjenušcem nazdravlja. Izuzetak je pivo na narodnim festivalima. Pravilo je također da se duga čaša drži za stalak, jer to daje bolji zvuk prilikom kucanja čašama.

Vino

In vino veritas – U vinu je istina, kaže latinska izreka. No, vino je prije svega simbol radosti i dobrog raspoloženja. Vino je jedno od najstarijih kulturnih pića čovječanstva. Starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima bio je poznat kao opći lijek. Ipak, Hipokrat je bio taj koji je vino uveo u liječenje za specifične potrebe oko 400. godine prije nove ere. Prema jednoj studiji, umjereni konzumenti vina imaju manji rizik obolijevanja od depresije. Jedna čaša (0,2 l) bijelog vina ima otprilike 120 kalorija, dok crveno vino može imati do 160 kalorija.

Serviranje

Bijelo vino servira se uz bijelu ribu, bijelo meso, dok plava riba i crveno meso idu uz crna, odnosno crvena vina.

Info plus

Šampanjcem se nazivaju vina proizvedena u francuskoj pokrajini Champagne. Pjenušava vina koja ne dolaze iz ove pokrajine nazivaju se pjenušcima.