Željka Jakovljević je tokom studija mislila da će se baviti finansijama ili bankarstvom, no životni put vodi je ka drugom pravcu. Nakon završenih studija, u BiH i Srbiji, počinje raditi u marketing odjeljenju jednog privatnog univerziteta u našoj zemlji. Nakon četiri godine rada u marketing službi obrazovne ustanove, gdje je od pozicije referenta, došla do pozicije voditeljice malog marketing tima, godine 2016. prelazi u kompaniju Sport Vision – potpuno drugačiju oblast retaila, gdje je uspjela otkriti sve lijepe i kreativne strane ovog posla. Trenutno obnaša funkciju Regionalnog marketing menadžera za BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Zadužena je za Nike poslovnice, kao i brend Nike na nivou regije koju pokriva Sport Vision BiH. Posljednjih mjesec angažirana je i za koncept Sport Reality, koji se brzinom munje širi po broju radnji, kako u našoj zemlji, a tako i u regionu. Naša ekipa zaputila se u Bijeljinu, kako bi otkrila kako izgleda Željkina svakodnevnica

Foto: Dejan Šešum

06:00 – 07:00

– Početak dana je obično između šest i sedam sati. Jutarnja priprema za radni dan je jedan od mojih omiljenih dnevnih rituala. Jutarnji snack, uljepšavanje i 40-minutna šetnja do posla, kada vremenske prilike to dozvoljavaju, predstavljaju pravi jutarnji užitak i odličnu podlogu za sve dnevne aktivnosti.

08:00

 – Već sam za radnim stolom i uz prvu jutarnju kafu čekiram status radnih zadataka od prethodnog dana. Također, pravim plan aktivnosti za tekući dan i pripremam se za dnevni sastanak s članovima tima, koji čine deset kreativaca. Oni mi pomažu da na vrijeme dobijem informacije i materijal koji mi je potreban za rad.

09:00

– Vrijeme rezervirano za timski sastanak, gdje s grafičkim dizajnerima, digital menadžerima, content writer-ima, instore menadžerima i marketing menadžerima definiramo redoslijed aktivnosti i prioritete za realiziranje. S obzirom na veliki broj maloprodajnih lanaca, koji posluju unutar kompanije, kao i broj država u kojima grupacija posluje – naš tim funkcionira kao marketinška agencija, koja svoju kreativu i usvojene ideje dijeli s malim timovima koji posluju u drugim državama. Zbog toga, sedmičnim jutarnjim brifinzima definiramo, ne samo potrebne aktivnosti za tržište BiH, nego uključujemo i zemlje iz regiona za koje smo direktno nadležni (Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo).

09:30

– Nakon sastanka posvećujem se dnevnim zadacima. Kreiranje marketinških planova za brend kampanje, planiranje oglašavanja u radnjama, razmjena informacija s poslovnicama i kolegama iz drugih sektora… – samo su dio aktivnosti. Moja organizacija počiva na principu da prijepodnevnu satnicu, uvijek, koristim za kreativnu stranu posla, dok poslijepodnevne sate koristim za dogovore, sastanke i realiziranje planiranog.

10:30

– Vrijeme rezervirano za doručak. S kolegama iz sektora se i privatno družim, te pauzu od pola sata koristimo i za prepričavanje raznih dogodovština s druženja, koja često organiziramo u poslijepodnevnim satima. Nakon kratkog predaha, rasterećenija se vraćam daljim obavezama.

11:00-16:00

– Komuniciram s dobavljačima, eksternim saradnicima, promoterima, medijima, predstavnicima brendova i drugih sektora, naročito Nabavke i Prodaje, što predstavlja aktivnosti koje ubrzavaju dan, pa tako da često i ne stignem pogledati na sat. Ukoliko u toku dana imam zakazane sastanke s timovima iz regiona pomoću online platforme, kraj radnog dana stigne veoma brzo. Dnevni brainstorming s kolegama iz tima je obavezna stavka u toku dana. Nekoliko minuta obavezno odvojimo za razmjenu ideja o aktuelnim i budućim projektima, kampanjama i aktivacijama koje sprovodimo. Creative mess u timu uvijek izrodi najbolje ideje.

16:30

– Vrijeme nakon posla je rezervirano za odmor, prijatelje i porodicu. Nakon radnog vremena odem s prijateljima na kafu ili u shopping. Ako nije to u pitanju, onda ručak s porodicom predstavlja pravu relaksaciju.

19:00 – 20:00

– Iako se ne bavim sportom aktivno, u raspored ubacim vrijeme za sportske aktivnosti. Online trening od kuće uz neku od fitness trenerica, brzi hod ili trčanje u parku su najčešće moj izbor.

20:00: – 22:00

– Po završetku radnog dana, slobodno vrijeme koristim za druženje s prijateljima. Volimo posjećivati bazene ili spa centre, pogledamo dobru seriju ili film. Trenutno gledam treću sezonu House of Cards, veoma zanimljivu seriju. Poslovi po kući se u ovom periodu podrazumijevaju.

 

22:30 – 23:00

– Kako bih dobro funkcionirala tokom dana mom tijelu je zaista potrebno sedam do osam sati dobrog sna, te se uvijek pridržavam ove satnice. Nekoliko pročitanih listova dobre knjige ili meditacija dovoljni su da brzo utonem u miran san.