Talentirana mlada dizajnerica iz Sarajeva, spojila je ljubav prema filmu i modi, te je osnovala vlastiti brend – Meyacota i plasirala svoju prvu kolekciju – koju čine fantastične haljine

 

 

Sumeja Arifović, mlada dizajnerica iz Sarajeva, već prezentacijom prve kolekcije pokazala je svoju autentičnost. Spojila je dvije ljubavi – onu prema glumi i modi, te je hrabrim koracima odlučila koračati bh. modnom scenom Osnovala je vlastiti brend – Meyacota.

Tajna veza mode i filmskog platna – moja prva kolekcija dokaz je da spoj mode i glume ne izgleda tako loše. Inspiraciju pronalazim u ljudima koji me okružuju. Težim biti drugačija, kako bih svojim državljanima pružila kreacije koje su, do sada, samo mogli pronaći na stranim sajtovima. Kopirati druge je besmisleno. Treba težiti kao inovativnosti i kreativnosti. Budemo li crpili inspiraciju od drugih, sve će postati jednolično i monotono – kaže Sumeja, te dodaje:

– Naredne godine polazim na fakultet i do prije nekoliko mjeseci bila sam u dvoumici kojoj strasti se prepustiti – kreiranju ili glumi. Došla sam do zaključka… Odaberem li pogrešno, zauvijek ću postati posmatrač onoga koji odlazi s mojim snovima, a ja ću ostati gušeći se u vlastitom nezadovoljstvu. Međutim, ako nešto volimo – to zapravo nikada ne može biti pogrešno, pa onda zašto ne oboje…

Za svoj stil kaže da je jedinstven, te da se ne može svrstati u okvire jedne estetike ili stila. Teži biti drugačija u masi istih, kako ljudi, a tako i trendova.

– Uvijek sam bila drugačija od ostalih, što je danas povlastica, međutim, odrastajući sam imala probleme s drugom djecom, gdje su nam se mišljenja kosila. Sjećam se da sam dolazila kući plačući, jer nisam bila prihvaćena od društva. Mama mi je brisala suze i konstantno ponavljala rečenicu koja mi je i dan danas ostala duboko urezana: “Samo se posveti onome što voliš. Jednog dana ćeš uspjeti u tome i ništa drugo ti neće biti važno. U tom procesu naučit ćeš voljeti sebe i to će biti dovoljno.” Od tog trenutka tugu sam liječila radom.

Sumeja trenutno aktivno radi i na kreiranju novih odjevnih komada, kojim će dopuniti svoju prvu kolekciju. Po okončanju realizacije novih modela, posvetit će se časovima glume – kako bi se pripremila za prijemni ispit na Akademiji scenskih umjetnosti.

Kreacije iz kolekcije Tajna veza mode i filmskog platna možete poručiti na Instagram stranici @meyacota.