“Svaki stambeni prostor je specifičan i pruža različite mogućnosti za maksimalnu iskoristivost. Zahtjevi najviše zavise od stanara i njihovog načina života”

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh.

„Biro 387“ Sarajevo

Biro387sa@gmail.com

Različit raspored pojedinih prostorija, te položaj vrata, prozora i grejnih tijela stvorit će veće ili manje mogućnosti za ostvarenje maksimalne iskoristivosti. Te elemente potrebno je detaljno istražiti prilikom kupovine, adaptacije stana ili kuće.

ULAZNI HODNIK

Preporučljiva minimalna širina ulaznog prostora je 130 do 140 cm. Ovakve dimenzije omogućit će vam postavljanje ormara ili komode širine 40 do 50 cm, te svih ostalih potrebnih elemenata i osigurati širinu komunikacijskog puta od minimalno 90 cm. Na taj način, ulazni prostor u stan ili kuću dobiva svoje sadržaje i upotrebljivost, a ne služi samo za odlaganje cipela i prolazak prema ostalim prostorijama. Ako je ulazni prostor manje širine, npr. 100 – 120 cm, osim vješalica i ormarića za odlaganje obuće, prostor iskoristite postavljanjem polica širine 20 – 30 cm, koje će uvijek dobro doći za odlaganje različitih predmeta ili knjiga.

KUHINJA

Kuhinja je specifičan prostor, koji je najčešće unaprijed definiran položajem instalacijskih priključaka. No, unatoč tome, razne firme koje izrađuju kuhinje, mjerenjem će, na licu mjesta, sagledati sve nedostatke i prednosti izvedenog stanja, te vam preporučiti optimalan smještaj elemenata i uređaja. Mogućnosti postave kuhinje u slovo L, U, I ili II nude različita praktična i efektna rješenja. Odabir optimalnog oblika kuhinje definirat će i potrebni razmak između elemenata postavljenih jedan nasuprot drugom, a koji treba biti minimalno 90 cm. Primjena visokih elemenata stvorit će više prostora za odlaganje posuđa i namirnica, te se posebno preporučuje za male kuhinje. Standardna dubina donjih kuhinjskih elemenata je 60 cm, ali je dobro iskoristiti sav raspoloživi prostor i slobodne površine zidova, te po potrebi ugraditi i dodatne elemente ili police manjih širina. Standardna dubina gornjih elemenata je 32 cm, ali se sve češće rade elementi iz dva dijela, pri čemu gornji elementi imaju dubinu donjih elemenata od 60 cm. Na taj način gornji elementi koji nam nisu u stalnoj upotrebi, služe za odlaganje posuđa koje ne koristimo često ili za odlaganje aparata kao što su mikser, sjeckalice i sl.

SPAVAĆA SOBA

Spavaća soba rezervirana je za smještaj kreveta i ormara većih dimenzija. Najbolje rješenje smještaja sobnih vrata je ono koje stvara dovoljno slobodnog prostora iza vrata, minimalno 65-70 cm, kako bi se mogao postaviti klasični ili ugradbeni ormar. Taj raspored otvara mogućnost postavljanja ormara na dvije suprotne ili okomite strane sobe, te stvaranja velikog garderobnog prostora. Ako u ovakvo rješenje uklopite krevet s ugrađenom kutijom za odlaganje posteljine, dobit ćete maksimalnu iskoristivost spavaće sobe.

DNEVNI BORAVAK

Dnevni boravak je najfrekventniji prostor i obično je opterećen najvećim brojem vrata, prozora i grejnih tijela. Raspored ovih elemenata može ponekad biti toliko loš da veliki prostor dnevnog boravka u konačnici ima veoma lošu iskoristivost. Bar jedna, u potpunosti slobodna površina zida, omogućit će smještaj željenih elemenata namještaja bez obzira na njegove dimenzije i kompoziciju.

Smještajem ugaone garniture i taburea umjesto dvosjeda, trosjeda i fotelje, stvorit ćete iste kapacitete za sjedenje, ali ćete zato vizuelno olakšati prostor i stvoriti mogućnost postavljanja dodatnih elemenata, poput komode ili polica. Ugaonu garnituru preporučljivo je odabrati na razvlačenje s kutijom za posteljinu, i to zbog dva razloga: zbog gostiju koji će povremeno prespavati kod vas, ali i dodatnog prostora za odlaganje stvari.

Svaki stambeni prostor je specifičan i pruža različite mogućnosti za maksimalnu iskoristivost. Zahtjevi najviše zavise od stanara i njihovog načina života. Prilikom kupovine ili adaptacije stambenog prostora, sami ili uz pomoć stručnjaka, napravite sve analize vlastitih potreba, te mogućnosti koje pruža prostor, nakon toga načinite konačan odabir. Ukoliko niste sigurni u svoje rješenje potražite savjet stručnjaka u našem birou.