Realizacija radionice Urban-Etno, Secesija V

 Emina Husedžinović-Ibrahimović, mr.ing.tekstilne tehnologije

Da bi se spoznali modni tokovi današnjice, prvo bi trebalo proučiti historijski razvoj mode, etnologiju mode, stvaranje modnih stilova i žanrova, te na kraju uočiti uticaj i značaj najpoznatijih modnih kreatora, koji su priznati u svijetu, te koji diktiraju  promjene na pistama, a indirektno i na tržištima od Pariza, Milana, Londona, do Tokia i New Yorka. Modni dizajn je primjenjena umjetnost. To  je umjetnost, jer modni dizajner-kreator, koristeći se likovnim elementima i estetskim principima izražava svoje osjećaje i stvara originalnu harmoničnu i estetski vrijednu kreaciju.

Modni dizajn nastao je iz složenice art to wear-primjena umjetnosti koja se nosi. On predstavlja umjetničko oblikovanje odijevnih predmeta. Elementi modnog dizajna su: linija, oblik, tekstura i valer. Veoma je važan taktilni efekt – dodir, opip. On pored estetske ima i upotrebnu funkciju.

Udruženje Urban – Etno organiziralo je radionicu za djecu uzrasta od 10 godina. Tema radionice bila je bh. kulturno naslijeđe i njegovo približavanje mladim generacijama. Radionica se održala u prostorijama Udruženja.

Zahvalni smo talentiranim učesnicima koji su usmjerili svoju dječiju kreativnost i pozitivnu energiju za stvaranje ovog modela: Asia Operta, Umma Tahirović, Maša Radovanović, Ajka Ćatić, Sara Bahto, Esma Bilanović i Alta-Iman Ibrahimović.

U sklopu projekta Secesija V kroz umjetnost i kreativnost djeca su pokazala kako njeguju svoju kulturnu baštinu, koliko poznaju bh. historiju i koji su to simboli koji predstavljaju našu domovinu.

Podsjećanja radi, iako relativno mala zemlja, Bosna i Hercegovina ima bogatu kulturu koja je imala utjecaj na zemlje Balkana. Ona se ispoljavala na raznim područjima ljudske djelatnosti kao što su muzika, književnost, film, likovna i primjenjena umjetnost, te dizajn i savremene medije. Važno je spomenuti da je prisutnost triju vjera u Bosni i Hercegovini imala ogroman utjecaj na kulturni razvoj zemlje. Sarajevo je jedini grad, pored Jerusalema, koji ima pravoslavnu crkvu, džamiju i katoličku crkvu kao i sinagogu – udaljene 100 metara jedne od drugih. Najznačajniji eksponat Zemaljskog muzeja u Sarajevu je sarajevska Hagada, tradicionalna jevrejska knjiga koju su Sefardi donijeli u Sarajevo po svome izgonu iz Španije. Orijentalno nasljeđe Bosne i Hercegovine vidi se u brojnim impresivnim primjerima orjentalne, iako je dio objekata srušen ili uništen tokom  tokom agresije na BiH 1992.-1995.

Cilj projekta je:

– Njegovanje tradicije i kulturne baštine kroz kreativnost;

– Učenje o bh. tradiciji i običajima, jeziku i pjesmi, tradicionalnoj odjeći i hrani;

– Spoj dvije umjetnosti : crtež kao likovne umjetnosti i modnog dizajna kao primjenjene umjetnosti;

– Njegovanje tradicije kroz zagovaranje i propagiranje multikulturalnosti i tolerancije BiH.

Čuvarica bh. tradicije

– Modni dizajn je umjetničko oblikovanje originalne odjeće i modnih dodataka koji zadovoljavaju estetske, likovne, vizuelne i funkcionalne kriterije – što je dokazala Emina Husedžinović-Ibrahimović stvorivši unikatni odijevni predmet od tkanine koja je ukrašena dječijim likovnim radovima. Njen doprinos afirmiranju bh. modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa, ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je s razlogom nazivaju čuvaricom bh. tradicije. Ona je dizajnerica koji prati modne instance, međutim ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet.