„U stilu novonastale situacije, ostajte „ negativni“ na virus, a „pozitivni“ na život, ideje i radosti koji su ispred vas“

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh.

„Biro 387“ Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Nemoguće je ne primjetiti tekstove, prognoze i analize koje se i ove godine ponavljaju o prazničnoj depresiji, što zbog lošeg finansijskog stanja, melanholije, pesimizma, što zbog usamljenosti, debljanja, a najviše zbog nove „novonormalne“ situacije uzrokovane pandemijom Covid-19.

Ipak, ovdje ću se potruditi zadržati praznični duh, koji je nekada simbolizirao vrijeme radosti, zajedništva i novog početka, a to bi trebalo i dalje da predstavlja. Vrijeme praznika treba biti vrijeme kada ćete završiti stvari koje ste odavno počeli, donijeti odluke koje ste odlagali, sjetiti se nekoga koga ste zaboravili, podijeliti ono što imate sa drugima, posebno ako su to radost i optimizam. Zato počnite s istim u svom domu u kojem bi trebalo da vlada atmosfera dobrog raspoloženja. Ljudi čak odustaju i od prazničnog dekoriranja doma. Pritisak da dekor bude inovativan i moderan crpi sve zadovoljstvo iz bavljenja onim što bi trebalo da bude uživanje.

Međutim, vraćam se malo tradicionalnijim vrstama ukrasa i predlažem da ih napravite sami, a imam i dobre razloge za to. Biti kreativan je jeftinija opcija, vrijeme koje provedite praveći i smišljajući ukrase je vrijeme u kojem ćete se opustiti, slijediti instinkte i sklonosti, realizirati ideje koje vam se sviđaju i čine vas sretnima. Apsolutno je nebitno hoće li taj ukras na kraju ispasti perfektno uredan ili ne, hoće li poprimiti oblik i dizajn koji ste zamislili. Jedino je važno vrijeme koje ste proveli sa sa svojim najdražim, ukućanima, prijateljima…

Svi u kući imamo viška stvari i raznih materijala, a nismo ni svjesni da nam mogu pomoći u realizaciji naših kreativnih ideja. Papir i tkanine neka vam budu primarni materijali za izrađivanje dekoracija. Sigurno ih imate, raznovrsni su i pogodni za pravljenje najmaštovitijih kreacija, plus mogu se reciklirati. Ovo su sasvim dovoljni razlozi da odmah pripremite makaze, ljepila, igle i konce, dugmiće i kose trakice. Sjetite se radova iz djetinjstva, iz škole…

Cvijeće je idealan materijal za dekoraciju doma. Dovoljno je da u veliku vazu, korpu ili saksiju stavite nekoliko zimzelenih grana. Simpatično će biti i ako na kućne biljke objesite male ukrase. Na većem tanjiru ili poslužavniku poredajte svijeće različitih veličina. Možete ih ukrasiti satenskim trakama. Novogodišnje čestitke su, također, još jedan zaboravljeni praznični detalj. Ako ih izložite kao ukras, možda nekoga inspirirate na njihovo ponovno slanje. Pregledajte police u kuhinji ili ostavi. Izdvojite čaše i tanjire koji nisu u kompletu. Ukrasite ih ili obojite. U čaše možete postaviti slatkiše, bombone ili razne orašaste plodove. Ako imate neki poseban i dragocjen komad posuđa, poput porcelanskih šoljica, kristalnih čaša ili posrebrene tacne, ovo je pravi trenutak da ih izvadite iz ormarića i koristite kao ukras.

Najčešće boje koje se koriste pri novogodišnjim ukrasima su crvena i zlatna, ili bijela i srebrena. Pokušajte biti odvažni pa se poigrajte sa plavim, ljubičastim tonovima, koji će vašem enterijeru dati upečatljiv i jedinstven dekor.

Šarene lampice ili ukrasne lampe, kao dekorativna rasvjeta, također predstavljaju važan segment praznične dekoracije. Na tržištu je veliki izbor kvalitetne LED rasvjete, raznih veličina i oblika, a traju više godina.

Pokušajte svoju kreativnost iskoristiti na najbolji mogući način. Napravite ukrase koje ćete darovati i drugima i na taj način pokušati obradovati nekoga u ovim teškim vremenima novonastale epidemiološke situacije. Uživajte u ovim prazničnim trenucima, jer brzo prođu, a nadamo se s njima i ova nepoznanica i neželjen gost – virus.

U stilu novonastale situacije, ostajte „ negativni“ na virus, a „pozitivni“ na život, ideje i radosti koji su ispred vas.