Svake godine se suočavamo sa novim izazovima kićenja novogodišnje jelke…

Većina nas izvlači prošlogodišnje plastične i dotrajale ukrase i pokušava iz toga da izvuče najbolje što može. A šta je s onima koji zaista uživaju u ukrašavanju za novogodišnje praznike i potpuno se predaju svojoj kreativnosti?

Za vas koji ipak želite potpun svečani ugođaj u vašem domu, donosimo nekoliko savjeta, kako odabrati novogodišnju jelku…

Zabavite se


Ako ste odlučili da vam ova Nova godina bude posebna, zaista nije važno da li posećujete prepun tržni centar ili jelku kupujete na pijaci. Napravite odličnu atmosferu, pozovite prijatelje, članove porodice, i zajedno odaberite posebnu jelku, svratite negdje na čaj ili toplu čokoladu. Zaista uživajte u ovom prazničnom događaju.

Pripremite se


Prije nego što odaberete pravo drvce, razmislite u svom domu gdje ćete ga smjestiti. Većina nas kupi jelku, pa svoj dom prilagodi svom odabiru. Vi uradite obrnuto. Ako nemate prostora, bolja odaberite slatku malu jelku koja će stajati na vidljivom mjestu, nego da veliku gurate u ugao kuće samo zato što je velika. Ostavite dovoljno prostora okolo da joj možete pristupiti, okititi je, i ispod postaviti poklone.

Ponesite alat


Prije nego što odaberete jelku, izmjerite kod kuće visinu koja vam treba, a sa sobom ponesite metar i klupko konopca. Na licu mjesta ćete izmeriti visinu jelke koja vam treba, a pažljivo skupite grane i zavežite ih okolo da se ne bi slomile.

Odaberite najbolju jelku


Izdvojite dovoljno vremena da pregledate svako drvce. Prošetajte i provjerite svako. Najčešće se pregledaju i prodaju ona na početku, a možda se u pozadini krije ona prava za vas. Također, pazite na vrstu drvceta, možda u kući nemate uslova za ono kojem stalno ispadaju grančice, ili imate malu djecu, pa se mogu povrijediti na oštre grane, piše mojenterijer.rs

I na kraju, savjet, uzmite jelku s busenom. Jelka sa busenom je jedina prava jelka u čijoj ljepoti i mirisu iglica možete u potpunosti uživati tokom praznika, a da joj ne oduzmete život. Jelki treba desetak godina da bi izrasla do visine od 2m i veoma je važna za očuvanje zdrave životne sredine. Zbog toga ne koristite sječene jelke, već izaberite jelku s busenom.