Čoko madeleines su ukusni i sočni kolačići koje je najbolje poslužiti isti dan. Čoko madeleines su francuski kolačići koji se poslužuju uz čaj ili kafu

Priredila: Mirjana Šmit

Sastojci: 

(15 – 18 madeleines)

– 80 g maslaca

– 2 jaja

– 100 g šećera

– 80 g glatkog brašna

– 25 g kakaa

– prstohvat soli

– 30 g mljevenih badema

– 1 kašičica arome vanilije

– ½ kašičica praška za pecivo

– 50 g vrhnja za kuhanje

Sastojci za premazivanje kalupa:

– 1/2 kašičice maslaca

Sastojci za čokoladnu glazuru:

– 150 g čokolade za kuhanje

– 4 kašičice ulja

Metalne kalupe za madeleines premazati otopljenim maslacem i staviti u zamrzivač na pet minuta. Ponoviti postupak. Silikonske kalupe nije potrebno premazivati. Maslac otopiti i ostaviti sa strane. Jaja i šećer mutiti, dok smjesa ne postane svijetla. Dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao, lagano umutiti, te dodati suhe preostale sastojke. Umiješati s vrhnjem za kuhanje da nema grudvica. Dodati prohlađeni maslac i umiješati. Kalupe napuniti pripremljenom smjesom (napuniti ¾ kalupa) i staviti u frižider na 45 minuta.

Madeleines peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C – oko 12 minuta. Izvaditi ih iz kalupa i ohladiti.

Čokoladna glazura

Čokoladu i ulje otopiti na pari. Prohladiti.

U kalupe za madeleines uliti po jednu kašičicu glazure i lagano utisnuti kolačiće. Staviti u frižider na 30 minuta, te izvaditi kolačiće iz kalupa. Poslužiti uz čaj ili kafu.