Priča o Tanji Živković i njenom sinu Urošu, s rijetkim De Grouchy sindromom, prvenstveno zbog kreativnog terapeutskog kutka nazvanim Ukijeva čokoladna bajka nikoga nije ostavila ravnodušnim u Bosni i Hercegovini. Priča o majci borcu i neprevaziđenoj kreativnoj pojavi malog Uroša, koji je ispoljava u mnogim segmentima života, bila je jedna od centralnih tema i na konferenciji Jaka žena u Vrnjačkoj Banji.

Tanji je tom prilikom dodijeljena i istoimena nagrada. Utiske o nagradi i konferenciji prenosi i čitaocima našeg portala…

– Regionalna konferencija Jaka žena, na kojoj je učestvovalo više od 1.000 žena, s prostora bivše Jugoslavije, održana je 18. oktobra u hotelu Tonanti u Vrnjačkoj Banji. Konferenciju je pratilo 1.000 minuta predavanja i treninga o preduzetništvu, lifestyleu, marketingu, ljepoti, zdravlju… Cilj konferencije je ozbiljna promocija žena – kojima se otvara put međusobne međunarodne saradnje i plasiranje proizvoda, robe i usluga na nova tržišta. Dosadašnji kreativni rad Uroša i mene kroz Ukijevu čokoladnu bajku prepoznali su organizatori tako da  smo imali šta da pokažemo i predstavmo se u pravom svjetlu – kaže Tanja Živković iz Prnjavora.

Potvrda vaših riječi je i istoimena nagrada koja vam je dodijeljena. Dakle, okitili ste se titulom Jaka žena…

– Nagrada je stvarno nešto što je u drugom planu. Prvenstveno sam željela da prezentiram mogućnosti žene koja je oslonac porodice, a da to još u dovoljnoj mjeri nije društveno prihvaćeno i valorizovano. Nagrada kao nagrada imponuje, ali i obavezuje, jer sam je posvetlia svojoj trojici momaka koji su od mene stvorili jaku ženu. Osim Urošu bez kojeg bi cijeli život bio besmislen nagradu sam posvetila i suprugu Borislavu I sinovima Stefanu i Miljanu.

Više od 30 televizija s prostora bivše Jugoslavije bilo je akreditovano  za konferenciju što je dokaz ozbiljne organizacije događaja, koji će po svemu sudeći,  zasjeniti slične događaje u regionu. Vi nažalost niste lično nagradu primili…

– Nažalost pandemija korona virusa nije zabišla ni moju porodicu. Zbog izolacije nagradu je u moje ime primila doktorica Snežana Kutlešić – Stević koja je zajedno sa mnom predstavljala našu zemlju i koja je nagrađena također nagradom ,,Jaka žena,, za doprinos u zajednici. Kao tandem smo pokazale da su žene BiH stvarno jake žene i da mnogo toga mogu inicirati i postići. Ovu priliku bih iskoristila i da pozovem sve ostale majke i supruge u da svoj rad javno prezentuju, jer mislim da zaista ima mnogo još ,,jakih žena,, i da možemo zajedno biti još jače.