Morska voda obnavlja funkcije sluznice nosa

Piše: mr. ph. Goga Peulić, Hemofarm

Nos je sakupljač bakterija i virusa koje stimuliraju brojne upale i infekcije disajnih puteva. Ove infekcije su česte, pa se procjenjuje da odrasle osobe pogađaju i do pet puta godišnje, a djecu i češće. Zato je neophodna adekvatna higijena nosa, odnosno, potrebno je redovno ispiranje nosa. Šmrcanje i kihanje jesu prvi znaci početka prehlade ili gripe i u oba slučaja nemogućnost disanja na nos predstavlja problem, jer remeti dnevnu rutinu i kvalitet sna.

Zahvaljujući sadržaju magnezija, cinka, selena i drugih minerala morska voda istovremeno aktivira lokalni imunitet respiratornog sistema i obezbjeđuje higijenu nosa i grla.

Sprejevi za nos i grlo na bazi morske soli iz ekološki čistih sjevernih mora razrjeđuju sluz i ispiraju strane čestice (prašina, polen, alergeni, bakterije, virusi), pa se koriste i preventivno za svakodnevnu higijenu nosa i grla u vrijeme prehlada, alergija ili kod suhog i zagađenog vazduha. Često jesu prva linija odbrane od virusa gripa, nečistoća iz vazduha i alergena različitog porijekla.

Morska voda pomaže vlaženju sluznice nosa i obnavlja njene normalne funkcije. Pri odabiru spreja s morskom vodom poželjno je birati proizvode koji ne sadrže konzervans, jer on sam po sebi može štetiti sluznici nosa. Bez obzira na vrstu spreja koji koriste, pacijenti se, prije prve upotrebe, bilo kojeg medicinskog sredstva, trebaju posavjetovati sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

Marissimo: Ovi sprejevi za grlo i nos na prirodan način olakšavaju tegobe upale grla i začepljenog nosa kod prehlade, upale sinusa i alergija. Mogu se koristiti za svakodnevnu njegu nosa i grla, upravo, u vrijeme izloženosti virusima na poslu, školi ili vrtiću. Inovativna tehnologija bočice garantira sterilnost i bezbjedost primjene, pa Marissimo mogu koristiti kako bebe, tako i trudnice i dojilje.