Neka je sretan Svjetski dan televizije!

Skupština UN-a 1996. godine donijela je odluku da se svaki 21. novembar obilježava kao Svjetski dan televizije.

Na taj dan slavi se njen utjecaj, te se odaje počast koju, čarobna kutija, ima u našem životu – kako uz emisije zabavnog karaktera i muziku, tako i uz brojna upozorenja na zdravstvene, ekonomske, socijalne probleme u svijetu…

Televizija, najutjecajniji medij današnjice ime je dobila od grčke riječi – tele, što znači daleko i latinske visio – što označava gledanje.  U njen razvoj bilo je uključeno nekoliko naučnika… od Paula Nipkowa, koji je izumio prvi mehanički modul televizije – pomoću kojeg je slao slike kroz žice, do Alana Campbell-Swintona i Borisa Rosinga koji su, pomoću katodne cijevi, kreirali televizijski sistem.

Taj period označio je početak mehaničke i elektronske televizije. Charles Jenkins bio je zadužen za prvi praktični sistem mehaničke televizije, dok su za elektronski najzaslužniji Vladimir Zworykin i Philo Farnsworth.

Prva neredovna emitiranja počela su, dvije godine, poslije u Londonu. A, kako bi se gledale Olimpijske igre u Berlinu i Hamburgu televizija je bila dostupna i onima koji nisu imali TV u 30-ak javnih soba za gledanje

Crno bijeli svijet televizije bio je naredni korak, a nakon toga prelazak na analogni signal. Sasvim logičan slijed događaja bio je prelazak na digitalni signal današnjice.

Neka je sretan Svjetski dan televizije!

TV u BiH

– Radio Televizija Sarajevo prvo emitiranje, u našoj zemlji, imala je 1961. godine, dok je njen vlastiti TV-program startao 17. marta 1969. – kada je prvi put emitirana informativna emisija Večernji ekran. Početkom 1975. godine, završena je prva faza izgradnje namjenskog sjedišta republičke televizije za BiH, zgrade poznate kao RTV dom. Dvije godine kasnije pokrenut je i drugi televizijski program (TVSA 2)