„Turci su zaista topli i divni domaćini koji u ovim specifičnim i teškim okolnostima, izazvanim trenutnom situacijom, ne žele pričati o problemima i skinuti osmijeh s lica. Vedrina njihovog duha daje poseban osjećaj sigurnosti i topline”, kaže Amra Škaljo, pravnica i direktorica Udruženja za zaštitu prava proizvođača fonograma Fonogram

Tekst: Amra Škaljo; Foto: Mario i Adela Mijatović

Kada bih se morala opredijeliti za samo jedno godišnje doba, rekla bih da me odvedu tamo gdje ljeto nikada ne prestaje. Ljeto je naše najdraže godišnje doba, a ovo je posebno, jer je naša porodica bogatija za još jednog člana, petnaestomjesečnog sina Nou. Suprug Adis i ja smo već u januaru znali da ga želimo učiniti što ljepšim i jednostavnijim, pa smo kao najprihvatljiviju destinaciju odabrali Antaliju. Znali smo da će u agenciji Golden Tours odabrati najbolju opciju za nas. Tako je i bilo.

Oivičena planinom Taurus na zapadu, Antalija je pravi biser Mediterana kojeg krase duge pješčane plaže, tirkizno i toplo more, te luksuzni hoteli. Ugostiteljski radnici kazali su nam da se svake godine otvori od 50 do 100 novih hotela.

Nakon što smo u prijepodnevnim satima sletjeli na aerodrom u Antaliju, počela je naša ljetna avantura, udaljena svega 10-ak kilometara.

Naš izbor bio je hotel Concord Deluxe Lara, smješten u bajkovitoj regiji na kojoj se prostire plaža Lara – koja se nalazi na južnoj obali Turske. Duga je oko osam kilometara i ujedno je jedna od najljepših i najpoznatijih plaža na turskoj rivijeri.

Znali smo da je, za razliku od destinacija koje karakterizira promjenjivo i nestabilno vrijeme, Antalija grad s više od 300 sunčanih dana u godini s visokim temperaturama, pa smo svoj ljetni odmor ostavili za kraj mjeseca augusta i početak septembra. S jednogodišnjim dječakom nismo željeli eksperimentirati.

Svaki hotel je priča za sebe

Hotel s nekoliko bazena, raskošnim vrtovima, dječijim parkom i pristupačnom pješčanom plažom za nas je bio odličan izbor, s obzirom na to da smo sve podredili potrebama našeg mališana. I pored toga, nismo bili uskraćeni za sve užitke. Bogata gastronomska ponuda druga je istaknuta karakteristika koja krasi, ne samo ovu regiju, nego i cijelu zemlju. Miješanje različitih navika, kultura i potreba putem hrane, oduševit će i zadovoljiti čak i one najzahtjevnije uživaoce hrane.

 

Turci su zaista topli i divni domaćini koji u ovim specifičnim i teškim okolnostima, izazvanim trenutnom situacijom, ne žele pričati o problemima i skinuti osmijeh s lica. Vedrina njihovog duha daje poseban osjećaj sigurnosti i topline.

 

Zbog kompletne usluge, obilja hrane, raznih aktivnosti, animacija za djecu i odrasle, neće vam dosaditi da 11 dana koliko smo proveli tamo, ostanete samo u hotelu i da ne izlazite iz njega.

 

Nas je ipak povukla želja za upoznavanjem ovog čarobnog grada, pa smo odlučili iznajmiti auto i krenuti u novu avanturu.

 

Antalija nas je fascinirala već na prvu. Grad čine dva dijela – onaj savremeni sa širokim šetalištima, tržnim centrima, bogatim noćnim životom i stari dio – Kaleiči, koji je obnovljen i podignut oko stare luke, s uskim popločanim ulicama, starim turskim kućama, džamijama, hanovima i hamamima koji svjedoče o staroj arhitekturi i nekadašnjem načinu života…

 

Pogled sa starog grada na luku je fascinirajući, iako je temperatura dosegla famoznih 39 stepeni.

 

Povratak u hotel donio je osvježenje i učinio da sumiranje utisaka bude ljepše.

 

Naučili smo da se obala cijele regije prostire na gotovo 650 kilometara.

Od 379 plaža s plavom zastavom u Turskoj, njih čak 197 nalaze na antalijskoj rivijeri. Ipak, ova regija je mnogo više od sunca, mora i plaža. Ovdje se može vidjeti vječna plamteća stijena na Olimpu, prisustvovati koncertu u 2.000 godina starom amfiteatru, igrati golf i uživati u impresivnim vodopadima.

 

Ljetovanje u Turskoj u ovim rizičnim danima bilo je najsigurnije i najljepše. Poželjeli smo vratiti se ponovo. Ondje vas čekaju hedonizam, gastronomski raj i još puno toga. Antalija je mjesto koje već godinama privlači nove turiste i vraća one stare.

 

Ostale su neke želje, Pamukale i The Land of Legends, kao i famozno plivanje s delfinima, čije ostvarenje mora sačekati bar još godinu više u životu našeg sina.

Ovaj put to nije bilo praktično. Teoretski dio smo zaokružili, poslušali priču o istom, još samo da se vratimo ponovo.

 

The Land of Legends je svojevrsni zabavni park, sličan Disneylandu. Želite li probuditi usnulog dječaka – ovo je pravo mjesto.

 

Pamukale

 

Ko ne želi vidjeti osmo čudo svijeta, to neobično i historijsko mjesto bijelih pjenušavih kaskadnih terasa termalnih izvora?! Mi bismo željeli.