Silk and Cashmere je jedini svjetski brend koji je strogo specijaliziran za dvije omiljene i najmekanije svjetske tkanine – svilu i kašmir, a već više od četvrt stoljeća pruža izuzetno kvalitetnu, pristupačnu luksuznu odjeću i asesoare

Silk and Cashmere počeo je putovanje 1992. godine kada je Aysen Zamanpur sa svojim timom krenula u Mongoliju, samo gnijezdo najkvalitetnijeg kašmira, kako bi otkrili i istražili ovo očaravajuće vlakno. Bio je to jedinstven projekat s nadahnutim i motiviranim timom, iz kojeg se izrodila strast i nepopustljiva odlučnost. Stvarajući opsežnu i univerzalnu kolekciju, Silk and Cashmere, već više od 26 godina pruža visokokvalitetne proizvode ljubiteljima kašmira i svile na domaćem i međunarodnom tržištu. Njegov pionirski duh donio je afirmiranju brenda od povjerenja i prerastanju u ime za nenadmašnu kvalitetu izvanredne vrijednosti.

Nakon prvog susreta s brendom Silk and Cashmere, kupci ga zauvijek zavole – zbog kvalitetno izrađenih komada svile i kašmira koji istovremeno lijepo izgledaju i daju tijelu ugodni osjećaj. Uz vodeće trgovine u metropolama poput Pariza, Londona, Ciriha, Ženeve, Istanbula, Moskve, Melburna, Bakua i Berlina, Silk i Cashmere nastoji svakodnevno biti omiljeni brend kašmira na svijetu.

Kašmir

Jedno od najprofinjenijih vlakana na svijetu, kašmir, dobiva se od kašmirskih koza Capra Hircus. Najfiniji kašmir dolazi iz Unutarnje Mongolije, a raste ispod svog vanjskog sloja vune na kašmirskim kozama, kao poseban sloj, kako bi se zaštitile od surove klime. Tu finu kašmirsku dlaku lokalno stanovništvo nježno ručno iščešljava na svakoj kozi.

Kao rezultat ove tradicionalne prakse, od svake koze se godišnje dobije samo 30-60 grama kašmira. Drugim riječima, potrebno je pet do šest godina da se od kašmirskog vlakna jedne koze izradi jedan pulover. Osim što je tako rijedak, kašmir je i 100% prirodan, te regulira tjelesnu toplinu, što ga čini iznimnim poklonom za vašu kožu.

Koze Capra Hircus prestaju proizvoditi kašmir kad se uklone s područja specifično surove klime. Njihov prinos kašmira u potpunosti zavisi od okoline u kojoj žive.

Svila

Legenda kaže da je mlada kineska carica otkrila svilu 2700. p.n.e. i od tada je to jedna od najvrednijih tkanina na svijetu. Čak je svoje ime posudila zloglasnom trgovačkom Putu svile, koji se protezao od Istočne Kine do Mediterana. Svila ne samo da je jedna od najčvršćih niti, već sadrži i 18 aminokiselina, održava vlažnost kože i hipoalergena je. Svila je izvedena iz čahure svilene bube Bombyx Mori. U jednoj čahuri može se naći oko 2000 metara svilene niti.

 Silk and Cashmere u Sarajevu

– Sarajevo je kulturološki primjer grada koji je potpuno neopterećen svjetskim modnim trendovima. Ono što se u glavnom bh. gradu prepoznaje više od prolaznog modnog hira su svevremenske kategorije vrijednosti – poput tradicije, naslijeđa, istinskog kvaliteta, durabilnosti, čistoće sastava, a upravo ove vrijednost promovira brend Silk and Cashmere. Bilo koji komad odjeće ili asesoar u potpisu Silk and Cashmerea, zasigurno će postati jedan od vaših omiljenih komada kojeg ćete nositi dugi niz godina. Silk and Cashmere možete posjetiti na adresi Ferhadija 33 u Sarajevu, a pronaći ih možete i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, pod nazivom @silkandcashmere_bih.