“Dječije sobe postale su učionice, dnevna soba – office/kancelarija, trpezarija – sala za sastanke…”

Piše: Elma Rahmanović dipl. ing. arh., “Biro 387” Sarajevo

Suočeni s pandemijom COVID-19 primorani smo svoj stambeni prostor prilagoditi drugačijim funkcijama od uobičajenih. Dječije sobe postale su učionice, dnevna soba – office/kancelarija, trpezarija – sala za sastanke… Nažalost, situacija nije nimalo optimistična, pa ćemo po svoj prilici za novu školsku godinu imati isti scenarij – online nastave. Zato je dobro, ali i krajnje vrijeme da se svi pripremimo za takav slučaj.

U nastavku nekoliko savjeta kako da se pokušate organizirati za rad od kuće.

Dva ili više školaraca u jednom prostoru, različite dobi predstavlja najveći izazov za roditelje, u smislu organizacije prostora za djecu. Prije svega treba razmisliti koje dijete ima najviše školskih obaveza. Svakako da bi, ukoliko ste u mogućnosti, svakom djetetu trebali obezbjediti neki električni uređaj za praćenje nastave. Ukoliko se radi o prenosnim uređajima, problemi su manje komplicirani. Napravite raspored obaveza za naredni dan, kako biste se mogli rasporediti po prostorijama. Svaka prostorija u vašem domu, može postati učionica ili kancelarija.

Učionica – dječija soba

Ukoliko postoji mogućnost da u dječijoj sobi svako dijete ima svoj radni sto, većinu problema ste već riješili. Ukoliko ne, možete improvizirati s konzolnom pločom, s baglamama, koje se mogu koristiti po potrebi. Nakon završetka nastave i ostalih obaveza, ploču samo spustite kako ne bi dodatno zauzimala prostor. Također, možete dodati i neki manji stolić na točkovima, koji ćete moći skloniti ukoliko se ne koristi. Također, kao radna ploča, mogu poslužiti i produžene prozorske klupice ili obloga za radijator, s dodatnom pločom. Najvažnije je da školarcima obezbjedite kvalitetnu i funkcionalnu radnu stolicu. Svakako da pri novom rasporedu i uređenju prostora uključite i svoju djecu. Često se desi da baš njihove ideje, želje, ali i navike budu i najbolje rješenje.

Office

S obzirom da se kancelarija sada nalazi u vašem domu, ne mora biti konvencionalna kao kancelarije u firmama. Možete izabrati udoban moderan ili stilski namještaj koji vam se dopada i uklapa se u vašu ličnu percepciju savršene kancelarije. Udobnost je na prvom mjestu, ali i zdravlje, pa se potrudite da sebi obezbjedite udobnu fotelju u kojoj će vam cjelodnevno sjedenje biti lakše. U tu svrhu može vam savršeno poslužiti postojeća fotelja iz dnevne sobe, koja će samo dobiti novu ulogu.

Izaberite adekvatnu boju i svjetlo

Za kancelariju izaberite što svjetliju prostoriju u kući, koja ima velike prozore i obezbjeđuje dovoljno prirodne svjetlosti, jer će prirodna svjetlost pozitivno utjecati na vašu koncentraciju. Također, izaberite boju zidova koja neće zamarati vaše oči već će vam obezbjediti mir, koji vam je potreban dok radite.

Dekoracije

Fotografije porodice ili voljene osobe, učinit će da se u radnom prostoru osjećate blizu ljudima koje volite i odlično će vas motivirati. Ukoliko ih još stavite u neke dekorativne ramove, vaš prostor bit će apsolutno dekoriran na najljepši mogući način, jer će vas draga lica motivirati na efikasan rad i uspjeh.

Prisustvo prirode u prostoru u kome radite obezbjedit će vam mir i spokoj. Donesite nekoliko kućnih biljaka i u svoju kancelariju. Osim što će vazduh biti zdraviji, a energija pozitivna, vi ćete se osjećati bolje, jer vaš prostor ne liči na hladne kancelarije u kojima ste do sada radili.

Pregrade

Ukoliko je vaš radni prostor dio neke druge prostorije, npr. dnevne sobe ili spavaće sobe prostor možete pregraditi kliznim panelom sa staklenom ispunom (transparentno ili mliječno staklo) ili jednostavnim panel zavjesama, kojima možete mijenjati dezene s vremena na vrijeme, kako vam prostor ne bi postao monoton. Prostorne funkcije možete razdvojiti i policama, komodama ili ormarom s dva lica, ukoliko vam to dozvoljavaju dimenzije prostora.

SAVJET PLUS

Kako sam po prirodi optimistična osoba, savjetujem da sva rješenja koja budete pravili u prilagodbi stambenog prostora radnom ili kancelarijskom budu privremena. Uvjerena sam da će sve ovo uskoro biti iza nas i da ćemo se svi vratiti u uobičajene radne prostore i učionice na koje smo navikli, a do tada budite odgovorni prema sebi i drugima. Poštujte mjere i održavajte distancu.