„Dosta je predjela u kojima ženama nisu dostupni mamografski ili ultrazvučni pregledi, niti doktori koji ih mogu pregledati. To je zaista sveobuhvatan problem, također i naše žene često ne prave razliku između preventivnih i dijagnostičkih pregleda“

Think Pink je jedna od najuspješnijih organizacija koja se bavi osnaživanjem ženskog zdravlja i karcinomom dojke. Tokom 15 godina, koliko su aktivni, utjecali su na mnoge promjene koje su se desile.

Mamografske pregledi

Sudjeluju na različitim poljima, rade na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, educiraju mlade i zdravu populaciju, pružaju psihosocijalnu podršku ženama, pripremaju paketiće pomoći za svaku novooperisanu ženu… Obezbjeđuju, širom BiH, besplatne mamografske preglede ženama – kojima ti pregledi nisu dostupni

– Tim Think Pinka čine tri žene – Samira Poričanin-Petrešin, Sanja Burlović –Mehićević i ja, a dio tima je i moj dugogodišnji saradnik Mirza Mustafagić. Prije svega nas povezuje briga za ono što je misija naše organizacije i svjesni smo da vrijednim radom možemo dosta toga promijeniti i postići – kaže Nela Hasić, Regionalna direktorica u Udruženju Think Pink, ističući da njen radni dan počinje veoma rano.

– Radni dan se razlikuje od vremena u godini i naših aktivnosti. Postoje dani kada se radni dan ne završava uopće, kada jednostavno iz glave ne izlaze stvari koje se moraju uraditi, kontakti koji se moraju napraviti, e-mailovi i ostale obaveze. Uživam kada sam na terenu i kada se susrećem s korisnicima naših usluga, to je ono što mi daje energiju i ideje.

Svijest stanovnika se mijenja lagano, tvrdi naša sagovornica – ističući da je dosta bolja – u odnosu na vrijeme kada su počinjali s radom, međutim, dosta toga se još uvijek mora unaprijediti.

– Zdravstveni sistem treba da bude u mogućnosti da odgovori na potrebe stanovništva. Kada ovo kažem, mislim na cijelu zemlju. Dosta je predjela u kojima ženama nisu dostupni mamografski ili ultrazvučni pregledi, niti doktori koji ih mogu pregledati. To je zaista sveobuhvatan problem. Također i naše žene često ne prave razliku između preventivnih pregleda i dijagnostičkih pregleda. Svaka od nas bi trebala na godišnjem nivou, obaviti preventivne ginekološke i preglede dojki.

Prva online utrka

Zbog trenutne epidemiološke situacije, uzrokovane korona virusom, ovogodišnja utrka  Race for the Cure održala se online u potpuno novom formatu i platformi.

– Mi smo već u maju bili svjesni da nećemo moći održati Race onako kako smo navikli – s hiljadama učesnika na jednom mjestu. Također, bili smo svjesni da ove godine, više nego prije, moramo biti fokusirani na ono što je naša misija! Karcinom dojke nije nestao dolaskom novog virusa. Odlučili smo krenuti u online kampanju. Zamolili smo osobe koje imaju utjecaj u svojim sredinama kako bi postali Race ambasadori. Oduševljeni smo rezultatima. Blizu 50 osoba nam se odazvalo, oni su postali kapetani timova, animirali su svoju okolinu da se registriraju ili postanu sponzori njihovih timova. Uz njih su se priključile, kompanije, institucije i udruženja pacijentica iz cijele zemlje, naravno i mnogo pojedinaca. I, evo na kraju možemo reći da smo zaista zadovoljni odzivom. Ova prikupljena sredstva će nam, definitivno, pomoći da i sljedeće godine nastavimo sa našim aktivnostima širom zemlje.