Nakit od finog porculana inspiriran je prirodom i pejzažima. Kombiniranjem minimalističkog dizajna sa slobodnim umjetničkim izrazom stvaraju posebne i unikatne komade

Foto: Mirna Kuvalja

 

Jana Kuvalja, akademska slikarica, iz Banje Luke – poslije godina bavljenja tehnikom ulja na platnu, odlučila je okušati se u kreiranju i izradi nakita. Poslije veoma zanimljivog kursa keramike, pokrenula je brend Tekne, unikatni nakit od porculana koji osvaja na prvu.

S vremenom su se koncept i tehnika razvijali, pa se ponuda proširila i na upotrebne predmete, a Jana je formirala i svoj tim. Pri izradi nakita i predmeta -koriste porculan francuskog porijekla. Svi proizvodi nastaju u Tekne ateljeu u Banjoj Luci. Nešto što je na početku izgledalo samo kao dobra ideja, razvilo se u uspješan posao. Ove proizvode možete pronaći u Banjoj Luci, Sarajevu i Dubaiju, te na njihovom oficijalnom webu (teknejewerly.com)  i Instagram stranici (@te.k.ne).

– Tekne tim čini mala grupa prijatelja. Mi ne pravimo samo naš nakit, nego sve što vidite na našem sajtu i Instagram profilu. Tekne tim radi sve naše fotografije, vodi profile na društvenim mrežama, čak i sajt – napravio je naš član. U nekim stvarima smo još početnici, ali svakim danom zajedno se trudimo, kako bismo bili sve bolji i uradili najbolje što možemo! Veoma je zanimljivo i lijepo gledati kako svi razvijamo posebne vještine, kao i napredak našeg nezavisnog brenda  – kazali su iz Tekne tima.

New York Fashion Week

Vrhunac dosadašnjeg rada, Tekne tima, učešće je na sedmici mode na New York Fashion Weeku s concept store Flying Solo. Predstavili su kolekciju za 2021. godinu – Nebesko, koja je inspirirana Janinim pejzažima na apstraktan način. Zlato na porculanu je 24-karatno, kolekcija je podijeljena na četiri dijela – crveni pakao, blistavo sunce, duboka tama i pjegavo nebo.