Za burger možemo reći da je odličan način unosa veće količine povrća. Posebno kad je riječ o burgeru svi smo zainteresirani za ukusan finger food i samostalan obrok. Ovakav burger neće ostaviti osjećaj težine, a dat će primjeren osjećaj sitosti

Priredila: Anita Markić

Sastojci:

1 veća cvekla

1 crveni luk

3 čehna bijelog luka

120 grama kuhanog slanutka

120 grama kuhanog graha

50 grama zobenih pahuljica

2 kašičice maslinovog ulja

1 kašičica sjemenki lana

1 kašičica soli

1 kašičica crvene dimljene paprike

1 kašičica bibera

1 kašičica peršuna

Cveklu naribajte na rende. Luk i bijeli luk kratko pirjajte. U sjeckalici povežite slanutak, grah i zobene pahuljice. Dodajte im luk, cveklu i sve začine. Povežete u sjeckalici – još jednom kratko da zadržite male komade. Smjesu ostavite u frižider na pola sata da se stisne, dok pripremite željeno povrće.

Od smjese oblikujte četiri veća ili pet manjih burgera, te pecite na zagrijanoj tavi na kašičici ulja s obje strane – dvije minute.

Preporučujem servirati burger unutar toplog peciva s humusom ili željenim namazom, grilovanom tikvicom, paprikom, zelenom salatom i ajvarom.

Prijatno!