Tokom 2020. Godine u Njemačkoj se obilježava 250 godina od rođenja  Ludvig Van Betovena.  Ovaj vrhunski umjetnik je u svom rodnom gradu Bonu, ali i širom Njemačke, ostavio bogato naslijeđe.

https://www.germany.travel/en/ms/bthvn2020/beethoven-2020.html

Beethovenn-Statue_Muensterlpatz Michael Sondermann

U Bonu

Betovenova kuća: Kompozitor je rođen u Bonu u ulici Bonngasse broj 20. Ova kuća je jedna od glavnih atrakcija rajnske oblasti i prikazuje život i zaostavštinu velikog virtuoza. U njoj se nalazi najveća zbirka predmeta iz Betovenovog života.

Pred samu godišnjicu Betovenovog rođenja, 16. decembra 2019. godine, priređena je gala ceremonija ponovnog otvaranja kuće za javnost – ovom spektakularnom događaju prethodilo je ekstenzivno renoviranje i proširivanje izložbenog prostora. Kolekcija sadrži više od 150 eksponata među kojima su prepiske, pisma, manuskripti, slike, namještaj i predmeti iz svakodnevnog života velikog kompozitora.

Betoven vođena tura povezuje 17 lokacija u Bonu koje su bile značajne za život i rad ovog umjetnika.

Garten_des_Beethoven-Hauses_c_Beethovenfest_Bonn Sonja Werner

Četvoronedeljni Betovenfest se slavi s jeseni svake godine još od 1845. Betovenova djela predstavljena su kroz oko sedamdeset koncerata u kojima učestvuju internacionalni orkestri, ansambli i solisti na više od 20 lokacija u gradu i okolini. Tokom trajanja festivala posjetioci imaju priliku da uživaju u brojnim muzičkim programima tokom kojih poznati umjetnici kombiniraju originalni zvuk s modernim interpretacijama savremenih orkestara, kao i u pozorišnim i baletskim  predstavama, edukativnim radionicama, džez svirkama…

Handschrift c Michael Sondermann

Betovenova nedelja – festival kamerne muzike se održava krajem januara i početkom februara.

Beethoven Hall: Ova koncertna dvorana uvrštena je među spomenike svjetske kulturne baštine, nalazi se na obali rijeke Rajne u Bonu, a trenutno je u procesu rekonstrukcije koja će trajati do 2022. godine. Dvorana je dom Betovenovog orkestra koji, sa svojih 106 muzičara, predstavlja jedan od najprominentnijih na njemačkoj orkestarskoj sceni. Svake sezone ovaj orkestar nastupa sa oko 120 opera i 50 koncerata.

Skulpture i spomenici: Spomenik Betovenu koji se nalazi na Minsterplacu u Bonu djelo je proslavljenog vajara Ernsta Henela iz Drezdena. Podizanje ovog spomenika je finansirano kroz dobrovoljne priloge, a otkriven je tokom prvog Betovenfesta 12-og augusta 1845. godine.

Posjetioci Rheinaue parka u Bonu imaju priliku da se dive skulpturi Betovena koja je izvedena po uzoru na crtež Pitera Brojera iz 1914. godine. Skulptura Betovenove glave koju je tokom šezdesetih kreirao Franc Roter podignuta je 2010. godine u Redoutenpark-u u kvartu Bad Godesberg u Bonu.

Betonska sklulptura Betovenove glave, djelo Klausa Klameriha, još od 1990. godine privlači pažnju posjetilaca javnih vrtova Betovenove dvorane. Još jedan dodatak Bonskoj kolekciji javnih, spoljnjih skulptura postavljen je 2014. godine u Stadtgarten park i to u vidu parcijalno bojenog bronzanog odlivka koji je djelo Markusa Luperca. Vrtovi Betovenove kuće takođe imaju puno Betovenovih bisti, kao i skulpturu autora Nauma Aronsona koja je podignuta 1905. godine.

Na Rajni

Kuća Betovenove majke u Koblenc-Erenbrajtštajnu: U kući u kojoj je rođena Betovenova majka Marija Magdalena predstavljena je izložba o njenom životu. Ovde posjetioci imaju priliku da vide slike i postere, predmete iz svakodnevnog života, instrumente, originale i replike predmeta iz bogate arhivske građe, prikaze Betovena i njegove majke u umetnosti 20-og i 21-og vijeka.

Bivša Mihaelsberg opatija u Zidburgu: Mladi Betoven jednom prilikom je svirao orgulje u ovoj lokalnoj crkvi koja je vidljiva sa velike udaljenosti i dominira gradskim pejzažem. Do opatijska crkva stiže se kroz zgrade bivše opatije. Otvorena je tokom dana, a ulaz je besplatan.

Betovenov park u Kelnu: Ovaj park zauzima od oko 40 hektara i predstavlja jedan od mnogih parkova koji su kreirani tokom 1920-ih godina.

Širom Njemačke

Betovenov kvart u Augzburgu nastajao je u periodu od 1880. do 1910. godine. Ovo stambeno područje danas je jedno od najekskluzivnijih u cijelom gradu.

Gradska bibilioteka u Berlinu: jedna od najznačajnijih zbirki predmeta povezanih s Ludvigom Van Betovenom sastoji se od brojnih rukopisa, skice, blokova, pisama i bilješki o razgovorima, kao i otprilike trećinu kompozitorove muzičke zaostavštine u javnom domenu zajedno sa originalnim rukopisom Devete simfonije koja se nalazi na listi UNESCO-ve nematerijalne svjetske kulturne baštine.

Bivše pozorište Schauspielhaus je bilo mjesto na kojem je publika po prvi put imala priliku da čuje izvođenje Betovenove Devete simfonije u Berlinu 1826. godine. Danas, kamerna muzika koju je komponovao ovaj genije i njegovi savremenici zauzima najvažnije mjesto u Betovenovoj Hali Berlinske Koncerne Dvorane na trgu Gedarmenmarkt svake subote popodne.

Koncertna dvorana Gevandhaus u Lajpcigu i čuveni Gevandhaus orkestar sinonimi su za nezaboravne nastupe, pod dirigentskom palicom Kurta Masura, a u repertoar su ubrojane sve Betovenove simfonije kao i tradicionalno izvođenje Devete simfonije na završetku godine.

U Lajpciškom muzeju lijepih umjetnosti posjetioci imaju priliku da se dive vjerovatno najpoznatijoj Betovenovoj skulpturi na svijetu – djelu Maksa Klingera iz 1902. godine kao i savremenoj verziji koja se nalazi ispred muzeja, a izradio ju je Markus Luperc.

Memorijal Valhala kraj Regensburga – dvorana slavnih njemačke historije i kulture u svojoj postavci ima bistu poznatog kompozitora.

Posjetioci Nirnberga će u kvartu svetog Johanisa imati priliku da vide mermernu statuu Betovena, djelo vajara Konrada Rota iz 1827. godine.

U gradu Rostoku na baltičkoj obali nalazi se reljef na kome je prikazan Betoven koji je izradio Paul Valat.

U Frankfurtu, u parku Taunusanlage nalazi se  se Betovenova skulptura koju je dizajnirao Džordž Kolbe u periodu između 1926. i 1948. godine.

Beethoven als Bonner_Buerger_c_ Sonja_Werner
Statue Lichtspiel c Michael Sondermann
Iznenađujuće i interesantne činjenice

Betovenovo muzičko naslijeđe

Betovenov opus se sastoji od oko sedam stotina kompozicija, a ovo su samo neke od njih:

  • opera Fidelio (1805.)
  • devet simfonija, od kojih su najpopularnije Treća (Eroika), Peta (Simfonija sudbine) i Deveta sa svojim posljednjim stavom Oda radosti
  • Pet klavirskih koncerata, jedan violinski koncert, šest klavirskih trija i koncert za violinu i orkestar
  • opus za hor, uključujući i kantate za Horsku fantaziju
  • brojni liederi
  • duhovna muzika, najpoznatiji su Misa Solemnis (Svečana misa) i Misa u C majoru
  • brojni kamerni komadi, uključujući i 16 kvarteta za gudačke instrumente, klavirske kvartete i 32 sonate za klavir.

Najvažniji datumi u Betovenovom životu i savremeni historijski događaji

1770. 17-og decembra u Bonu – Betovenovo krštenje.
1778. Prvi nastup u okviru akademskog koncerta u Kelnu.
1781. đak Kristijana Gotloba Nefea, dvorskog orguljaša.
1783. Tri Kurfursten Sonate su njegova prva djela koja su odštampana.
1784. Betoven je dobio zvanje asistenta dvorskog orguljaša.
1787. Prvi odlazak u Beč da uzima časove sa Mocartom. Put ga vodi kroz Koblenc, Limburg, Frankfurt, Virzburg, Nirnberg, Regensburg i Pasau.
1788-89. Upisuje Bonski Univerzitet. Francuska revolucija.
1792. Drugo putovanje u Beč. Časovi sa Hajdnom.
1794. Francuske trupe okupiraju Rajnsku oblast. Betoven ostaje u Beču.
1796. Putuje za Prag, Drezden, Lajpcig i Berlin sa svojim patronom Grofom Lihnovskim. Upoznavanje Fridriha Vilhelma Drugog. Razboljeva se i konsultuje mnoge doktore koji ne znaju da mu pruže pomoć.
1798. Betoven postaje gluh. Pravi planove za Prvu simfoniju.
1799. Džozefina Brunsvik postaje njegova velika ljubav (Immortal Beloved). Pati od napada depresije.
1802. Depresija. Ostaje u Hajligenštatu u pokušaju da poboljša svoje zdravlje (Hajligenštat testament).
1804. Napoleon se kruniše za cara. Razočarani Betoven se posvećuje rukopisu za Treću simfoniju.
1805. Prva izvedba Fidelia je naišla na loš odziv publike. Devet godina kasnije, opera napokon doživljava uspjeh.
1809. Betoven odlučuje da ostane u Beču i počinje da, između ostalih, prima platu i od nadvojvode Rudolfa.
1812. Betina Brentano ugovara upoznavanje sa Geteom.
1813. Bitka za Lajpcig.
1814. Bečki kongres (mapa Evrope je ponovo iscrtana nakon Napoleonovog poraza).
1815. Postaje pravni staratelj svom nećaku Karlu.
1827. Umire 29. marta u Beču. Preko 20.000 ožalošćenih ispratilo je njegov kovčeg.

 

Još interesantnih činjenica

Betoven je definisao CD

Tokom razvoja projekta za audio CD, predsjednik kompanije Soni gospodin Norio Ohga naglasio je da Deveta simfonija mora da stane na jedan disk. Snimak Devete simfonije pod dirigentskom palicom Vilhelma Furtvenglera traje 74 minuta – i to je ono što je odredilo kapacitet CD-a.

Betovenova muzika je druga najpopularnija na platformi Spotify

Svakog mjeseca na platformi Spotify Betovenova muzika bude puštena oko 5,1 milion puta. Od njega je, u očima dominantno mlade publike, popularniji samo Johan Sebastijan Bah (sa 5,5 pregleda).

Betoven širom svijeta

O univerzalnom poštovanju koje Betoven uživa širom svijeta, u prilog govori činjenica da je na mapi svijeta više od 700 ulica i trgova nazvano njegovim imenom. U ovom pogledu Njemačka prednjači s više od 300 ulica koje nose njegovo ime.

Betoven u svemiru

Asteroid u pojasu između Marsa i Jupitera se zove Ludvig Van Betoven.

Roll over Betoven

Čak Beri je snimio ovu pjesmu u Čikagu 1956. godine stvarajući vezu između heroja bečkog klasicizma i novog zvuka rok end rola. Slijedile su nebrojene obrade, od kojih su među najpoznatijima obrada Bitlsa (prvi put izvedena 1962. godine u Star Klubu u Hamburgu) i Elektičnog laganog orkestra izvedena 1972.

Muzički magazin Roling Stone smjestio je pjesmu na 97. mjesto na top listi 500 najvećih hitova svih vremena.