Postporođajna depresija povezana je s padom nivoa hormona i može biti veoma opasna ako se ne liječi. Veliki broj žena šuti o ovom problemu, pa je veoma važno ukazati na znakove postporođajne depresije.

Žene koje prolaze kroz postporođajnu depresiju često su zatvorene i ne žele komunicirati čak ni sa svojim najbližima. Njima je već dovoljno teško i uvjerene su da ih niko drugi ne razumije.

Osim toga, gube interes za one stvari u kojima su nekada uživali. Iako će im možda trebati vremena da nastave aktivnosti nakon poroda, ako više ne doživljavaju zadovoljstvo u stvarima koje su voljele raditi, to bi također mogao biti razlog za zabrinutost.

Još jedan od znakova postporođajne depresije je gubitak apetita ili prejedanje. Kao rezultat toga, majka bi mogla izgubiti ili dobiti puno kilograma, što za nju ni fizički ni psihički ne bi bilo zdravo, piše wall.hr

Žene koje nagovještavaju ili se čak šale o smrti, samoubistvu ili kako žele povrijediti nekog drugog treba shvatiti ozbiljno. Osim toga, jedan od znakova je i kada žena prečesto plače. Ako ih pitate zašto plaču, možda vam neće moći reći razlog, jer ga neće znati.

Ako je žena iscrpljena, ali se ne može odmoriti dok dijete spava ili pak sve vrijeme spava, to bi moglo biti upozorenje da joj treba pomoć. Osim toga, žene u postporođajnoj depresiji veoma je lako naljutiti, jer su razdražljive i anksiozne.