“Kao kolektiv, ali i kao pojedinci, ponosni smo na činjenicu da smo ostvarili partnerstvo s američkom medijskom imperijom Newsmax. U tom smislu, naše gledatelje ćemo i dalje vjerodostojno i objektivno informirati, ali na jednoj višoj razini – u konceptualnom i sadržajnom kontekstu. Dnevnik Newsmax Adria nije samo u službi informiranja gledatelja, on ima mnogo veću misiju, a to je da potakne, inspirira, ukazuje na činjenice, istražuje uzroke, posljedice i rješenja, za dobrobit cijelog društva”, kazala je Armina Čengić, voditeljica Dnevnika Newsmax Adria na Novoj BH

Piše: Indira Delić

Armina Čengić, voditeljica informativnog programa na Novoj BH, u svijet medija zakoračila je 2012. godine. Potpuno neočekivano, na nagovor prijatelja, prijavila se za volonterski angažman na nekadašnjoj TV1. Odmah je zavoljela dinamiku i kreativnost koju su joj pružili novinarski i voditeljski poslovi.

– Bila sam kratko angažirana u sportskoj redakciji, a zatim u informativnom programu – kao voditeljica kratkih vijesti, kasnije dužih informativnih emisija… Posebno mi je ostao upečatljiv prvi Dnevnik koji sam radila 2013. godine. Bio je to izuzetno stresan dan, činilo mi se da emisija traje vječnost, ali je na kraju finalni ishod bio odličan, a kritike sjajne. Svaka stepenica koju sam prošla izuzetno je važna i dobro ih pamtim. Nisam preskakala nijednu. Svaki težak trenutak pomogao mi je da rastem. Lakoća s kojom danas radim vezana je i uz talent, ali ipak je veći dio rezultat napornog rada, ponekad i hrabrosti upuštanja u velike projekte i preuzimanja odgovornosti – kaže na početku našeg razgovora Armina, ističući da je novinarski angažman iz 2014. godine imao veliki utjecaj na njenu karijeru.

– U februaru, prije šest godina, tokom odvijanja protesta širom BiH, moje prvo izvještavanje iz Sarajeva ostat će upamćeno. Bila sam ispred kantonalne Vlade, kada su dijelovi zgrade zapaljeni, kao i pojedini automobili. Sjećam se kamenja koje je letjelo, gustog dima i nekoliko hiljada demonstranata koji su okruživali kamermana i mene na zadatku. Proveli smo cijeli dan i pola noći vani, bili smo umorni, iscrpljeni, ali i sretni zbog dobro odrađenog posla. Mislim da me od tog trenutka, ali i drugih nepredvidivih situacija koje su uslijedile godinama kasnije, ne plaše izazovi te vrste.

RESPEKTABILAN DNEVNIK

Armina radni dan počinje iščitavanjem novina, portala… U redakciju dolazi oko deset sati. Cijeli dan, zbog prirode posla, provodi u kancelariji, odlazi na sastanke, komunicira s urednicima, novinarima koji su na terenu, kao i ostalima koji rade na realizaciji Dnevnika Newsmax Adria.

– U svakom poslu temeljita priprema ključ je svega, ne pristupam olako zadacima koje treba obaviti i odgovorna sam maksimalno. Na kraju dana znam da sam dala sve od sebe i što je važno, primjećujem da su takve i moje kolege. Volim raditi u okruženju koje je kreativno, energično, ambiciozno i zahvalna sam na tome.

Za našu sagovornicu je izazov biti dio ekipe koja stvara respektabilan Dnevnik, koji se od kraja juna realizira pod novim vizuelnim identitetom i novim imenom – Dnevnik Newsmax Adria.

– Kao kolektiv, ali i kao pojedinci, ponosni smo na činjenicu da smo ostvarili partnerstvo s američkom medijskom imperijom Newsmax. U tom smislu, naše gledatelje ćemo i dalje vjerodostojno i objektivno informirati, ali na jednoj višoj razini u konceptualnom i sadržajnom kontekstu. Dnevnik Newsmax Adria nije samo u službi informiranja gledatelja, on ima mnogo veću misiju, a to je da potakne, inspirira, ukazuje na činjenice, istražuje uzroke, posljedice i rješenja, za dobrobit cijelog društva. Reakcije gledatelja su odlične i sigurna sam da ćemo nastaviti graditi put međusobnog povjerenja i zajedništva. S druge strane, imamo sjajnu ekipu ispred i iza kamera, koji su prije svega dobri ljudi, a onda i vrhunski profesionalci. Na svakom je njegov dio odgovornosti i posla da bi sve izgledalo dobro od Dobro veče, do onog Doviđenja, gledali ste Dnevnik Newsmax Adria. Informativni program, sam po sebi, neiscrpan je izvor novih izazova i situacija koje nas neprestano drže budnima, motiviranim – kako bismo bili bolji i na taj način se odužili gledateljima za povjerenje koje nam svakodnevno ukazuju.

NESUĐENA PRAVNICA

Armina je magistrirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu i vjeruje da joj se nije desila novinarska priča – da bi bila sjajna pravnica. No, ipak zbog svog odabira – ne žali. – Na budućnost gledam realno i ovo je sada format u kojem želim ostati. Želim nastaviti doprinositi onome što me unapređuje u profesionalnom procesu sazrijevanja – zaključuje na kraju našeg razgovora.

Trening – ispušni ventil

– Moj ispušni ventil je trening. Treniram tri do četiri puta sedmično. Iako u početku nije bilo tako, sada u salu odlazim s iščekivanjem i uzbuđenjem. Stvorila sam nove navike koje su postale dio mog života. Generalno sam shvatila da je veoma važno stvoriti vrijeme za sebe i u tim trenucima ne razmišljati o obavezama koje nas čekaju. To je mjesto na kojem izmjenjujem energiju i služi mi kao filter za sve nakupljeno tokom dana.

Sestra – najveća podrška

– Moja najveća kritičarka, a ujedno i najbolja prijateljica, je moja sestra. Godinama me, noseći titulu starije sestre, realno posmatra i dugo je učestvovala u svemu što sam radila, uz roditelje koji su bili broj jedan u mom odgoju – sestra je dijelila to prvo mjesto. Od nje sam naučila mnogo i njena kritika ili savjet – kakav god bio u određenom trenutku, bio je ispravan. Na život smo uvijek gledale potpuno različito, ali nas je spajala ogromna ljubav i podrška i zbog toga sam joj zahvalna.