Ovaj ukusni spoj karamela i čokolade oduševit će sve ljubitelje slatkiša

 

Potrebni sastojci:

Korica:

– 350 grama mljevenog keksa

– 150 grama putera

– 120 ml mlijeka

Karamel:

– 200 grama šećera

– 100 grama putera

– 120 ml slatke pavlake

Čokoladni sloj:

– 200 grama čokolade za kuhanje

– 130 ml slatke pavlake

– 50 grama putera

Postupak pripreme:

Za koricu je potrebno da istopimo puter, dodati keks i mlijeko te sve dobro sjediniti. Smjesu utisnuti u kalup za tart. Možete ju utisnuti rukom, kašikom ili čašom. Za karamel je potrebno otopiti šećer na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Kada se šećer istopi, skloniti sa vatre te dodati puter i slatku pavlaku pa potom ponovo vratiti na vatru. Tako kuhati još nekih 5-7 minuta dok se malo ne zgusne. Karamel treba da bude rijedak, neće biti pregust ni u jednom trenutku. Dok se kuha, sve vrijeme miješati. Nakon toga odmah sipati karamel preko korice i odložiti u frižider dok se ne stegne. Dok se steže, praviti čokoladni sloj. Za čokoladni sloj je potrebno sve sastojke staviti na vatru da se tope, miješati i kuhati na srednjoj temperaturi dok se sve ne istopi i sjedini. Nakon toga, čokoladni sloj preliti preko karamel sloja i vratiti u frižider minimalno 2 sata prije siječenja. Prijatno 🙂

Za još puno recepata pretplatite se na kanal: https://youtu.be/ljgztES6jCs

Odlične recepte pronađite i na Instagramu: @njenakuhinja