Za sve ljubitelje pisane riječi donosimo nekoliko popularnih naslova uz koje će vaše ljetne večeri biti potpunije

POŠTA – Charles Bukowski

Čovjek koji je čitav život proveo u kafanama kada je imao novaca, na ulici kada nije, a u oba slučaja maksimalno pijan. Pisao je o svom životu takvom kakav jeste. Do svojih pedesetih godina nije bio poznat, a onda je odjednom postao jedan od najprodavanijih američkih autora. Čitanje Bukovskog je tako lagano, da ćete se iznenaditi kako brzo prelazite veliki broj stranica. Jednostavno najopuštenije štivo koje ćete imati u rukama. Pisac je značajan dio života proveo radeći kao poštar, a ovo djelo je upravo o događajima iz tog perioda.

SVE BAŠ SVE – Nicola Yoon

Madeline ne izlazi iz svoje kuće koja je specijalno napravljena za nju i njenu neizlječivu bolest. Maddy je alergična na vanjski svijet. Boluje od teške imunodeficijencije. Ne smije doći u dodir s zrakom, vodom ili  drugim ljudima osim ako nisu dekontaminirani. Cijela kuća je napravljena tako da se zaštiti od bilo kakvog vanjskog utjecaja. Uz nju su samo njena majka te njegovateljica Carla. Svakodnevno ima s majkom uhodane rituale poput igranja društvenih igara, gledanja filmova, čitanja knjiga, a petkom je uvijek francuska večera. Maddy je luda za knjigama, a jedna od najdražih joj je Mali princ koja će na kraju odigrati itekako važnu ulogu.

PRAVILA MAGIJE – Alice Hoffman

Za porodicu Owens ljubav je prokletstvo još od 1680. kada je Maria Owens osuđena kao vještica samo zato što je zavoljela pogrešnog muškarca. Stotinama godina kasnije u New Yorku, Susanna Owens svjesna je da su njena djeca opasno jedinstvena. Stoga određuje pravila kojih se moraju strogo pridržavati: nema šetnji po mjesečini, nema ploča za vračanje, nema svijeća ni crvenih cipela, nema mačaka ni gavrana…

BOL – Lisa Gardner

Lisa Gardner je svjetski poznata autorica odličnih trilera, a ovom knjigom upoznaje čitatelje s detektivkom D. D. Warren. Ona je iznimna žena sirovih emocija i beskompromisnog karaktera. Osim nje, roman se vrti oko jedne druge policajke, poštene žene kojoj je suprug brutalno ubijen, a kći oteta. Ovo nije samo uzbudljivi triler, već prava studija karaktera majke koja mora preći granice dozvoljenog kako bi spasila ono što najviše voli. Dvije perspektive, naizgled oprečne, i tenzija koja će veseliti svakog ljubitelja napetosti.

PRVI POSLJEDNJI POLJUBAC – Ali Harris

Možete li zaboraviti prošlost kada znate šta vas čeka u budućnosti? Kada znate da je svaki poljubac odbrojavanje do konačnog rastanka? Ovo je priča o ljubavi, o Molly i Ryanu, o tome kako su se zaljubili i kako su se razišli. Kad je prvi put poljubila Ryana, Molly je znala da će zauvijek ostati zajedno. Šest godina i nekoliko hiljada poljubaca kasnije, udala se za voljenog čovjeka. No sad kad je Ryan ljubi, Molly shvata koliko su poljubaca uzalud protratili, jer budućnost im je namijenila ono što nisu mogli ni slutiti…