Prhko tijesto i fil od jagoda – kolač je koji bez grižnje savjesti rado pravim. Ovaj kolač možete praviti po želji i s drugim voćem u sezoni. Odličan je s trešnjama, marelicama, ali jagode su već godinama moj favorit u ovom receptu. Skromne sastojke sigurno imate na policama svoga doma.

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

SASTOJCI ZA MRVIČASTU PODLOGU:

  • 100 grama badema
  • 160 grama zobenih pahuljica
  • 60 grama kokosovog ulja
  • 50 grama meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 1/2 praška za pecivo

Sastojci za fil od jagoda:

  • 400 grama jagoda
  • 2 kašičice gustina
  • 1 kašičica meda

PRIPREMA

U blenderu ili multipraktiku sameljite 100g badema i 120g zobenih pahuljica (ostatak ćemo umijesiti kašičicom – kako bismo dobili komadiće u teksturi). Dodajte ostale sastojke i još jednom kratko blendajte da sjedinite smjesu. Zatim dodajte 40 grama zobenih i oblikujte smjesu kašičicom. Odvojite veći dio tijesta i utisnite ga u kalup za kolače, koji je obložen papirom za pečenje. Ostavite šaku smjese za posipanje po filu od jagoda. Jagode narežite na tanke šnite, prespite s medom i gustinom. Dobro promiješajte i prespite preko podloge. Preko fila od jagoda stavite preostali mrvičasti sloj. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180-200 stepeni – 30 minuta, ovisno od jačine vaše pećnice. U slast!

Anita Markić, idejni tvorac sadržaja na Instagram i Facebook stranici @slagalicaokusa i Centar zdravog kuhanja @Foodlab. mo., kuhanjem izražava svoju kreativnost, te uči nove načine pripreme raznih jela, slaganja okusa svakog dana i na ugodan način komunicira sa širim auditorijem.