Koktel je mješavina raznih jakih alkoholnih pića i likera. Naziv dobiva po onom sastavnom dijelu koji je u mješavini najviše zastupljen, odnosno koji daje glavno organoleptičko obilježje. Riječ koktel (cocktail) doslovno znači pijetlov rep.

Kako je piće dobilo ime, još nije potpuno objašnjeno, ali legenda kaže da su svojevremeno u Americi priređivane borbe pijetlova po uzoru na Španjolce. Vlasnik pijetla pobjednika imao je pravo pobijeđenom pijetlu iščupati rep, te je ostalim sudionicima plaćao pića (vjerojatno su to bila miješana pića raznih boja kao i pijetlov rep).

Prema starom američkom barmenskom almanahu, prvi koktel nastao je sasvim slučajno kao mješavina vrućeg destilata sa šećerom i limunom koji se dopunjavao raznim biterima potom rashlađivao velikim komadima leda, piše radiokameleon.ba

Danas postoje na hiljade recepata sa zvučnim nazivima, pa nije nikakvo čudo da među njima često ima i onih koji se jedni od drugih razlikuju samo po imenu.

PRIPREMANJE KOKTELA

Pri miješanju treba paziti na miris i okus, boju, stvaranje nove arome, lijep izgled i atraktivnost.

Najčešća žestoka pića bez kojih bi se teško mogla zamisliti većina svih koktela su: gin, votka, rum, tequila, whiskey i brandy. Međusobno se rijetko miješaju, ali se zato odlično slažu s raznim likerima, biterima i biljnim aperitivima.

Postoje i posebni izrazi koji se upotrebljavaju pri miješanju pića: iced – piće ili mješavina moraju biti sleđeni ili s dosta leda, with cobbler-sa zdrobljenim ledom, frozen glass – rashladiti čašu prije punjenja, ledom ili u zamrzivaču, on the rocks – do vrha napuniti čašu ledom i preko toga naliti piće, dash – infuzija nekog pića ili sirupa u mješavinu, stir – promiješati u čaši ili barskoj čaši, shake – tresti u šejkeru.

Ukrašavanje i dodaci koktela nužni su zbog izgleda samog koktela, ali i zbog njihovog okusa. Ukrasima i dodacima na čaši smatra se šećerni rub, ali i rub od soli, trešnja ili maslina, kriške limuna, ananasa, narandže, jagode, bosiljak, ružmarin i slično.

KUĆNA PRIPREMA KOKTELA

Šejker (shaker) je prijeko potreban svakome tko se bavi miješanjem pića, tako da je postao simbol profesije mješača pića u cijelom svijetu. Načinjen je od neoksidirajućeg metala i sastoji se od dva ili tri dijela, veličine 0,5 – 1 l. U njemu se miješaju pića uz dodatak kockica leda. Treba se snažno tresti i kratko mućkati u visini ramena. Mješavina se lije kroz njegovo sito ili preko spiralnog sita u čašu.

Čaša za miješanje je barska čaša. Čaša je od debljeg stakla u kojoj se pripremaju jednostavniji i lakši kokteli. Veličine su 0,5 – 2 l. Ostali pribor su barska žlica, barsko spiralno cjedilo, mjerice, hvataljke, noževi i rende. Ukoliko želite da obradujete drage goste, zavedete voljenu osobu ili jednostavno da vase druženje sa dragim osobama dignete na neki viši nivo, a niste imali adekvatnu ideju, vrijeme je da nam se pridružite online i naučite osnove pravljena cocktails.

Kako bi tržistu približila čitav proces pripremanja cocktails, Masa doo Sarajevo je producirala 15 kratkih video tutorijala u kojima je korak po korak prezentirano 15 cocktails pripremljenih od premium alkoholnih pića iz naše ponude koja je dostupna i na www.masa.ba. Isti će odmah po završetku postprodukcije biti dostupan na našem instagram profilu @masaethic, youtube kanalu, te putem partnerskih lifestyle portala.