„Predan rad se na kraju uvijek prepozna. Naravno, kroz životno iskustvo mnogima se od nas nije uvijek tako pokazalo, ali vjerujem da vrijednog radnika treba i može prepoznati jedino vrijedan lider“, kaže za Ladies In Lea Kalender – izvršna direktorica u kompaniji Findessa

Lea Kalender, izvršna direktorica u kompaniji Findessa d.o.o., prvo poslovno iskustvo stekla je s 18 godina, dok je prvi ozbiljan posao dobila 2006. godine, obnašajući poziciju savjetnice za fizička i pravna lica u Hypo Alpe Adria Banci, u Sarajevu.

– Uz Hypo Alpe Adria, a kasnije Addiko tim, ostala sam skoro 13 godina. Uz njih sam i diplomirala na Pravnom fakultetu, dobila priliku da se usavršavam na zahtjevnijim pozicijama u centrali banke u Austriji, ali i u novoformiranim odjelima u Sarajevu i Klagenfurtu. Bio je to izazovan put, ispunjen intenzivnim ličnim razvojem, poslovanjem s velikim klijentima, vrhunskim rezultatima, ali, najvažnije od svega, predivnim iskustvom i saradnjom sa sjajnim ljudima. Taj moj „početak“ završio je 2019. godine, a već u februaru 2020. počela sam novo iskustvo, kao izvršna direktorica kompanije Findessa d.o.o. Sarajevo – počinje Lea priču za naš magazin.

STRESNE SITUACIJE

Findessa d.o.o. Sarajevo je društvo za konsalting i pružanje finansijskih usluga. Sjedište kompanije nalazi se u Avaz Twist Toweru na 20. spratu – odakle, zaposleni, imaju sjajan pogled na bh. prijestolnicu. Bave se privatnim kapitalom, odnosno značajnim ulaganjima u projekte u našoj zemlji. Trenutno zapošljavaju 15 ljudi, koji su se, Findessinom timu, pridružili za vrijeme krize uzrokovane pandemijom, a imaju namjeru zaposliti i mnogo više.

– Intenzivno pripremamo još neke projekte o kojima vam ovom prilikom ne mogu mnogo otkriti, ali za njih će se veoma brzo čuti, kako u BiH tako i u regiji. Volim dinamične poslove, uživam u akciji i stresnim situacijama. Moje radno vrijeme nije definirano i to je jedini okvir unutar kojeg zaista perfektno funkcioniram. Čak i kad se ne susrećem sa stresnim situacijama, pronađem ih sama. Mislim da sam jednostavno takav tip osobe, volim rješavati probleme. Raditi u kancelariji od osam do četiri za mene bi bila smrtna kazna. Zbog toga i ne težim takvom okruženju, niti bih se u tome pronašla. Budući da trenutno živim na relaciji Sarajevo – Austrija, dešavalo mi se da autom danas odem, a sutra se vratim. Nisam sigurna da li bi većina muškaraca izdržala takav tempo, a to zapravo i najviše govori o mom poslovnom duhu.

Lični uspjeh i želja za dokazivanjem najbolja su Leina motivacija za rad. Za sebe kaže da je klasični strijelac, jer što zacrta, to i ostvari. Smatra da svaka žena, koja se ostvarila kao majka, na prvo mjesto stavlja brigu o porodici, pa tek onda karijeru, ukoliko joj je stalo da se ostvari u poslovnom svijetu.

– Moja najvažnija uloga u životu je biti majka mom sinu. S druge strane, jesam karijerista i radoholičar, posao me ispunjava, pa nekad bude teško postići balans između privatnih i poslovnih obaveza. S vremena na vrijeme sam osjećala grižnju savjesti zbog poslovnih putovanja, ali sam shvatila da ne mogu zanemariti taj dio sebe i prihvatila sam u potpunosti da ću do kraja života težiti da izgradim idealan balans između porodice i posla – kaže Lea i dodaje:

– Samopouzdanje je za mene značajan motiv. Svakom timu bih savjetovala da trebaju biti predani poslu, pozitivni, te raditi ono što vole i što ih ispunjava. Jedini uslov za ispunjenje ovih ciljeva je da ste iskreno zadovoljni okolnostima i opisom svog radnog mjesta.

Veoma bitan faktor za uspjeh svakog tima su i međuljudski odnosi, koje je potrebno njegovati kako bismo uopće mogli očekivati napredak. PREDANI RAD Lea posebno kod zaposlenika cijeni energiju, odgovornost, iskrenost i želju za predanim radom. Također, poštuje školovane ljude koji konstantno ulažu u svoje znanje…

– Energičnost i pozitivnost se tako lako prenose na okruženje, a kako zračiš tako i privlačiš, zar ne?! Predan rad se na kraju uvijek prepozna. Naravno, kroz životno iskustvo se mnogima od nas nije uvijek tako pokazalo, ali vjerujem da vrijednog radnika treba i može prepoznati jedino vrijedan lider. U sistemu kompanije Findessa, mi pratimo rezultate svakog radnika, te, zbog prirode posla, samo na osnovu rezultata možemo vrednovati nečiji rad.

Cijenite trenutke provedene s voljenim!

– Bitno je cijeniti trenutke provedene s porodicom, jer ne znamo hoćemo li tu istu priliku imati sutra. Nažalost, doživjela sam jednu veliku tragediju, izgubila sam brata u saobraćajnoj nesreći. Imao je samo 33 godine. Nikada težu, veću i jaču bol nisam osjetila. Život se sruši u jednom trenutku. Uvijek sam negdje žurila, trčala i teško mi pada što mu nisam posvećivala više vremena. Više nemam priliku reći mu da je on moj svijet, moj lijepi mali brat… Nakon te tragedije, od koje se nikada neću oporaviti, izuzetno cijenim svaku sekundu, minutu i sat koji provedem s voljenim osobama.

Društvena osoba

– Trudim se svaki slobodan trenutak provesti sa svojim sinom Armanom i porodicom. Zaista su mi velika podrška. Uživam u putovanjima, a budući da sam veoma društvena osoba, uvijek pronađem vrijeme za prijatelje, večeru i izlazak.