Lana Mujanović zaposlena je na funkciji pomoćnika generalnog direktora u kompaniji Bosnalijek. Posao koji obavlja, u svojoj matičnoj kompaniji, smatra privilegijom, posebno, jer radi u radnoj sredini koja pruža nevjerovatne mogućnosti za napredovanje, učenje i usavršavanje.

Itekako je ponosna na svoj uigrani tim, koji se spretno prilagođava svim novim izazovima.

Kako je ova novonastala situacija, uzrokovana korona virusom, utjecala na poslovanje Bosnalijeka, kako ste organizirali svoj rad?

– S obzirom na to da smo mi najveći domaći industrijski proizvođač lijekova u BiH, od samog početka bili smo, itekako, svjesni naše uloge i značaja kojeg imamo za cijelu državu. Odmah smo pristupili organizaciji poslovanja u skladu s očekivanjima koja su mnogi u BiH stavili pred nas. Svoj rad organizirali smo u skladu s dva temeljna cilja koja smo sebi postavili. Prvi je osiguravanje maksimalne zaštite zdravlja naših radnika, a drugi je nesmetano snabdijevanje tržišta BiH svim našim proizvodima. Mogu slobodno reći da smo uspješno ispunili oba postavljena cilja, te se nadam da će tako ostati i dalje, jer ova borba s pandemijom nije gotova. To je zasluga prije svega naših radnika, koji su sve vrijeme od početka pandemije radili i još uvijek rade – bez bilo kakvih zastoja. Ovim putem im se zaista želim zahvaliti na predanom i odgovornom radu. Bosnalijek je, da tako kažem, ženska kompanija, jer gotovo dvije trećine naših zaposlenika su žene, koje su još jednom pokazale svoje sposobnosti prilagođavanja u ovim izazovnim vremenima i na to sam naročito ponosna. Naravno, i naše muške kolege zaslužuju jednaku ocjenu.

Koliko ljudi imaju povjerenja prema tradiciji koju gaji Bosnalijek i kojim biste rezultatima Vi bili zadovoljni, te ih smatrali uspješnim za prevazilaženjem krize – kada su u pitanju vaši proizvodi?

– Kompanija Bosnalijek će početkom sljedeće godine proslaviti svoj 70. rođendan. U tih sedam decenija Bosnalijek prošao je zaista veliki put u svom razvoju. Hiljade radnika koji su radili, ili danas rade u Bosnalijeku, dali su veliki doprinos razvoju, ne samo ove kompanije već cjelokupne farmaceutske industrije, te privrede ove države. Bosnalijek je izrastao u lidera u mnogim oblastima poslovanja u BiH i pozicionirao se kao uspješna međunarodna kompanija, koja posluje na više od 20 tržišta širom svijeta. Ipak, mi smo prije svega domaća, bh. kompanija, koja je u svim kriznim vremenima bila spremna i uspješno odgovorila svim potrebama našeg društva. Tako je bilo tokom rata, tako je bilo u slučaju velikih poplava 2014. godine, a tako je i sada u ovoj najnovijoj krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19.

Kako je Bosnalijek pomagao tokom krize uzrokovane pandemijom?

– Kao društveno odgovorna kompanija, koja svojim brojnim aktivnostima kontinuirano nastoji podržati socijalno osjetljive kategorije stanovništva, te organizacije koje se bave očuvanjem zdravlja, Bosnalijek je zaista uložio maksimalne napore da podrži što veći broj takvih organizacija iz cijele BiH. Donirali smo svoje proizvode u više desetina zdravstvenih ustanova, podržali smo razne humanitarne organizacije, škole ili institucije koje se brinu o napuštenoj djeci. Veliki je broj zahtjeva za takvu vrstu pomoći i mi se trudimo da nađemo načina da svima omogućimo neku vrstu podrške. Iako je ovo nešto što Bosnalijek radi kontinuirano, smatrali smo da u ovom periodu velike krize, koja je zadesila cijeli svijet, imamo na neki način i dodatnu obavezu da djelujemo u tom pravcu. Ujedno smo sretni što, zahvaljujući činjenici da imamo radnike iz gotovo svih krajeva države, imamo mogućnost da saznamo potrebe iz raznih sredina, koje su često van fokusa javnosti ili medija. Tako smo nabavili elektronske uređaje za potrebe osnovne škole u Srednjem, malom mjestu između Sarajeva i Olova, kako bi učenici imali mogućnost pohađati online nastavu kada su zbog pandemije zatvorene škole.

Kako ste odlučili podržati rad sigurnih kuća širom BiH?

– Prema brojnim informacijama koje su pristizale do nas uvidjeli smo, nažalost, da je došlo do povećanja broja slučajeva nasilja nad ženama, tokom trajanja restriktivnih mjera koje su podrazumijevale gotovo stalni boravak u kućama i stanovima tokom stanja prirodne nesreće. Odlučili smo pomoći udruženjima iz BiH koja upravljaju sigurnim kućama za žene žrtve nasilja, te smo im uručili donacije naših lijekova i dezinfekcijskih sredstava. Željeli smo na ovaj način dati podršku, kako tim udruženjima u njihovom radu, tako i ženama koje su našle spas od nasilja u okviru sigurnih kuća. Želja nam je bila također da ukažemo i na potrebu šire podrške radu ovakvih ustanova, ali i podizanje svijesti o problemu nasilja nad ženama. Obavljate posao pomoćnika generalnog direktora u kompaniji Bosnalijek.

Koliko je teško biti na jednoj takvoj funkciji? Koliko je odricanja u privatnom životu neophodno da biste kvalitetno obavljali svoj posao?

– Posao koji radim vidim zaista kao privilegiju, jer je Bosnalijek radna sredina koja pruža nevjerovatne mogućnosti za napredovanje, učenje i usavršavanje. Odgovornost je velika i svakodnevne obaveze i poslovi koje obavljam traže puno vremena, veliku energiju, veoma preciznu organizaciju i planiranje. Današnji stil života postao je nevjerovatno brz i tako je manje više svima, u svim branšama i djelatnostima. Ne mislim da sam ja tu neki izuzetak. Svima nama privatni život i porodica trpe zbog poslova koje radimo, ali treba se truditi i boriti da taj utjecaj bude što manji, a kroz pronalazak određenog balansa. Smatram da je daleko lakše postići taj balans kada radite posao koji volite i kroz koji možete unijeti neku dodatnu vrijednost, kako za samu kompaniju tako i za širu društvenu zajednicu, te je to činjenica koja me pokreće.

Kada niste na poslu kako se opuštate?

– Kako sam već rekla potrebno je pronaći balans između posla i porodice, odnosno života mimo svakodnevnih poslovnih obaveza i stresa koji to sa sobom nosi. Svoje slobodne vrijeme provodim sa svojom porodicom, najčešće u prirodi i to je naše dragocjeno vrijeme koje mi puno znači. Uglavnom odemo do lokalnih izletišta, posebno dolaskom toplog vremena. Prije pandemije smo često išli i na neka kraća putovanja, koja nam uvijek dobro dođu za punjenje baterija i povratak radnim obavezama. Također, volim se opustiti uz neku dobru knjigu ili se baviti sportom, posebno zimi, jer sam veliki ljubitelj skijanja.

Ko je Vaša vječita inspiracija?

– Moja djeca. Oni su neiscrpan izvor snage i inspiracije za sve što radim.

Visoko kvalitetni proizvodi

– Sve veći broj naših sugrađana postaje svjestan da kada se, primjerice, zatvore granice jedino na šta se možemo osloniti su naši vlastiti proizvodi. Podatak da se naši proizvodi mogu naći na više od 20 tržišta je veliki uspjeh. Lysobact u Njemačkoj, za samo nekoliko mjeseci, doživio je veliki uspjeh. Sve to govori u korist činjenice da Bosnalijek nudi visoko kvalitetne proizvode za prevenciju i tretman različitih stanja, te da su naši proizvodi jednako kvalitetni kao i oni koji se uvoze iz najrazvijenijih zemalja.