Jedan od najčešćih problema s kojim se žene suočavaju jeste masna kosa, problem kojem se ne pristupa s mnogo pažnje, a često i bez dovoljno informacija o uzrocima prekomjernog lučenja sebuma.

Problem masne kose može da se riješi, ali je potrebno otkriti šta je to što uzrokuje njeno mašćenje. Razlozi mogu biti raznoliki: nepravilna njega, zdravstveni (disbalans hormona), uticaj nasljednog faktora, neodgovarajuća ishrana, stres, promjena godišnjih doba (početak proljeća i jeseni).  Gazirana pića, slatkiši, grickalice, nedovoljan unos voća i povrća, sve to su faktori koji loše utiču na naš organizam koji nas opominje na različite načine, pa i u vidu masne kose.

1 Izbor šampona je veoma važan. Izaberite onaj koji odgovara strukturi i potrebama vaše kose (tanka, masna, rascvjetali krajevi, perut), odnosno šampon koji sadrži odgovarajuće sastojke za tretiranje određenog problema. Birajte šampone providne teksture, izbegavajte one kremaste.

Budite veoma izbirljivi kada je riječ o proizvodima za njegu kose. Nemojte ih koristiti previše, izbjegavajte gelove, jer mogu izazvati efekt masne kose kada ona to i nije. Izbjegavajte preparate koji sadrže belančevine, ulja, silicijum, sulfate.

2 Prije pranja dobro raščešljajte kosu. Na vlažno vlasište nanesite malu količinu šampona, trljajući rukama dok se ne stvori pjena koju ćete rasporediti po cijeloj površini, pa isperite. Potom, direktno na kožu glave stavite još malo šampona, nježno masirajući tjeme, pa temeljno isperite.

3 Topla voda podstiče lučenje sebuma, a i teže se češlja, zato kosu perite mlakom vodom

4 Koristite češalj, a ne četku. Češljanje četkom će raznijeti sebum po cijeloj kosi, od korijena do krajeva.

5 Često pranje ne utiče loše na kosu, uprkos uvreženom suprotnom mišljenju. Pod uslovom da to činite blagim, neagresivnim šamponima, u malim količinama.

6 Balzam ne prija masnoj kosi. Ukoliko vam je neophodan balzam kako bi lakše raščešljali kosu, upotrijebite sasvim malu količinu, jer masnoj kosi on ne godi.

7 Pretjerano češljanje podstiče lučenje masnoće, pa je češljajte samo onoliko koliko je dovoljno da izgleda uredno.

8 Pakovanje od ljekovite gline praktikujte povremeno jer ćete na taj način dubinski odstraniti sebum. Glina apsorbuje masnoću i blagotvorno utiče na kosu i tjeme glave.

9 Ujutru perite kosu. Lojne žlijezde su posebno aktivne tokom noći.

10 Izbjegavajte dodirivanje kose što je više moguće. Kod kuće, kada nešto radite, kuhate, spremate, učite ili se pak šminkate, kosu pokupite, vežite u rep i ne dodirujte je, piše harpersbazaar.rs

11 Redovno šišajte ispucale krajeve. To je veoma važno za održavanje zdravlja kose, brže će da raste, biće čvršća i bolje će da izgleda.

12 Ne sušite kosu toplim fenom i ne preterujte sa peglanjem kose. Prese i pegle za kosu štete vlasima zbog direktnog uticaja toplote koja podstiče lučenje sebuma. Zato, kad god ste u mogućnosti, ostavite kosu da se prirodno osuši, bez ikakvih dodatnih tretmana.

13 Suhi šampon kao povremeno rješenje između dva pranja. Nekada jednostavno niste u mogućnosti da operete kosu, a želite da izgledate pristojno. Za to vam mogu poslužiti šamponi za suho pranje, specijalno forumulisani da ne štete vlasištu. Jednostavno ga utrljate u korijen kose, pa je počeščljate.