Pod anti agingom podrazumijevamo sve neoperativne procedure koje se primjenjuju kako bismo pacijenta uljepšali ili znatno usporili proces starenja. U Našoj maloj klinici moguće je uraditi tretman hijaluronskim dermalnim filerima koji su posljednjih deset do 15 godina postali veoma efikasni kada je riječ o popunjavanju bora lica”, kaže prim. dr. Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije jedan je od osnivača Naše mala klinike u Sarajevu

Prim. dr. Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije jedan je od osnivača Naše mala klinike u Sarajevu, koja je nastala iz želje za pružanjem kvalitetne usluge iz oblasti estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije na najvišem nivou, uz stručno znanje i dugogodišnje iskustvo. Aginčić je u razgovoru za naš magazin pričao je o anti agenigu, trendovima, zahvatima…

ŠTA JE TO ANTI AGING?

– Pod anti agingom podrazumijevamo sve neoperativne procedure koje se primjenjuju kako bismo pacijenta uljepšali ili znatno usporili proces starenja. U Našoj maloj klinici moguće je uraditi tretman hijaluronskim dermalnim filerima koji su posljednjih deset do 15 godina postali veoma efikasni kada je riječ o popunjavanju bora lica.

KOJI SU RAZLOZI TOLIKOG PORASTA UPOTREBE FILERA?

– Nekoliko je razloga velikog porasta popularnosti filera – to su njihova kompatibilnost i biološka razgradnja u koži, jednostavnost primjene i neznatan bol prilikom aplikacije. Hijaluronskim dermalnim filerima, ustvari, popunjavamo već formirane bore s ciljem pomlađivanja, a možemo ih koristiti i kao prevenciju nastanka bora.

KAKO IZGLEDA ZAHVAT, TAČNIJE PROCEDURA?

– Mi starenjem počinjemo gubiti hijaluronsku kiselinu, kolagen, potkožnu masnoću i elastičnost. Sve pobrojano u sebi sadrži i vodu, a poznato je da kad starimo gubimo određeni procenat vode iz organizma. Dermalni fileri na bazi hijalurona popunjavaju bore i revitaliziraju lice. Brzina zahvata, sigurnost i neposredno vidljivi rezultati glavne su prednosti ovog tretmana. Hijaluronski dermalni fileri namijenjeni su tretiranju svih zona lica. Njihovim injiciranjem u kožu popunjavaju se bore, ali i vraća izgubljeni volumen, te rehidrira koža zbog retrakcije molekula vode. Također, pokazalo se da fileri utiču na regeneraciju i stvaranje novog kolagena. Dermalni filer nije eliksir koji se daje bilo gdje, već moćno oružje u rukama ljekara estetičara koji će otkriti tačke na licu osobe kojoj se filer aplicira i postići zapanjujući efekat s određenom količinom.

O KOJIM KOLIČINAMA FILERA GOVORIMO?

– Količine su individualne i, naravno, određuju se na konsultacijama. Tada osoba predoči estetskom hirurgu svoje želje, a estetičar da mišljenje i objasni ga. Česte su situacije da pacijent insistira na manjim, jeftinijim zahvatima, a želi velike promjene izgleda. Također, neki zahtjevi su nerealni i nije ih moguće ispuniti iz prostog razloga što je, naprimjer, sa samo jednim mililitrom moguće povećati usne. S dva mililitra moguće je popraviti nazolabijalne bore. Jagodične regije možemo popraviti sa po 1,5 ml po jednoj strani. Ovo su doze koje se najčešće primjenjuju, ali nekad se koriste i veće.

KOJE FILERE UPOTREBLJAVATE U NAŠOJ MALOJ KLINICI?

– U ponudi Centra za estetsku hirurgiju Naša mala klinika možemo naći samo najprominentnije filere sa svjetskog tržišta. Provjereni dermalni fileri su znatno skuplji od No name filera koje često neobaviješteni pacijenti apliciraju bez certifikata proizvoda, a često i osobe koje su im aplicirale filere nemaju odgovarajući certifikat. Filere koje mi upotrebljavamo u Našoj maloj klinici bazirani su na hijaluronskoj kiselini koja, kada se aplicira, djeluje poput spužve. Apsorbira na sebe vodu, što rezultira većim volumenom na željenom mjestu, čime se mogu podići i popuniti neželjene linije i bore, hidratizirati koža, povećati volumen i vratiti prirodne konture lica, odnosno pomladiti koža. Najnovijim filerom mogu se pomladiti i ruke, vrat i dekolte i, uz sve navedeno, namijenjen je povećanju kvaliteta kože.

KOJA JE DOBNA ZASTUPLJENOST?

– Odgovor je logičan. Starijim pacijenticama ili pacijentima, jer ima dosta i muškaraca koji drže do sebe i koji nam dolaze na tretmane, potrebno je više ovakvih tretmana. No, tretmanima dermalnim filerima možete se podvrgnuti i dok ste mladi, tačnije nakon pojave prvih izraženijih bora. Kod nekoga se bore javljaju u ranijoj dobi (krajem dvadesetih godina), a kod nekog puno kasnije, za šta je odgovorna genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, odmor, svakodnevni stres). Od pojave prvih bora pa nadalje hijaluronski dermalni fileri mogu se nadopunjavati otprilike svakih godinu dana kako bi se što duže zadržali mladolik izgled kože i dobra kontura lica.

KOLIKO TRAJE APLIKACIJA FILERA? – Aplikacija filera traje od 10 do 30 minuta, a oporavak je kratak. Rezultati su odmah vidljivi. Definitivni rezultat uvijek, a to je pravilo, komentiramo za 14 dana. Trajanje filera je najčešće 9 – 12 mjeseci. Kod nekih osoba zna biti kraće, a rijetko duže od tog perioda. No benefit antiaginga kao procedure i jeste taj što pacijent nije išao „pod nož“, tj. nije bio uspavan i podvrgnut operativnom zahvatu. Procedure antiaginga nisu bolne, jer se koža pripremi i sve se radi malim iglicama.

KAKO VIDIMO, ANTIAGING JE VEOMA ŠIROKA OBLAST S VELIKIM MOGUĆNOSTIMA…

– Tako je. Zaista se radi o novoj grani u estetici općenito. Mogućnosti su ogromne. Antiaging treba više primjenjivati kako bismo hirurgiju odgodili za poslije, ukoliko je to moguće. Nemamo vremena pričati o npr. mikrodermoabrazijama u „Našoj maloj klinici“, a trebalo bi. Takve tretmane potrebno je uraditi pet puta, svakih sedam dana, i koža nakon takvih tretmana bude ponovo ona naša mlada koža. Treba svakako napomenuti tretman Dermapenom. U „Našoj maloj klinici’’ taj tretman radimo sa posljednjom generacijom, a to je Dermapen 4. Dermapen 4 je najsavremeniji Micronideling proizvod koji je samim tim i najdjelotvorniji. Ne postoji mogućnost zalamanja iglice u koži, bol je svedena na blago peckanje, jer se iglice gotovo i ne vide, a pravljene su najnovijom tehnologijom koja garantuje bezbjednost i bezbolnost.

Pravilna aplikacija botoxa

– Zlatno pravilo za horizontalne bore čela, bore mrštilice u sredini čela, te bore oko očiju je uvijek botox. Mi botoxom prolazno paraliziramo mišiće čela i oko očiju, one koji svojim kontrakcijama boraju čelo i daju nam izraz umora ili zabrinutosti. Nakon tretmana botoxom zateže se čelo i bore oko očiju. Pravilnom aplikacijom i dalje možemo sačuvati normalnu mimiku lica i čela, ali izgledamo odmornije i svježije.