Spoj višanja i čokolade

 

Potrebni sastojci:

Korica:

– 300gr mljevenog keksa

– 200gr mljevenih oraha

– 100gr šećer u prahu

– 100gr istopljenog putera

– 200ml soka od narandže

Fil:

– 1 litar mlijeka

– 3 kesice pudinga od vanilije

– jedna i po supena kašika gustina

– 200gr šećera

– 200gr putera

– dvije kutije jaffa keksa sa višnjom

– 300gr smrznutih višanja

Ganaž:

– 200ml slatkog vrhnja

– 200gr čokolade po želji

Priprema:

Za koricu je potrebno da pomiješamo sve sastojke i utisnemo u kalup prečnika 28 cm. Za fil je potrebno da skuhamo 800ml mlijeka s 200gr šećera. U drugu posudu pomiješati 3 kesice pudinga od vanilije i jednu i po supenu kašiku gustina te sve dobro izmiješati s 200ml mlijeka. Kada nam je mlijeko pokuhalo, dodajemo smjesu od pudinga i gustina i mješamo sve vrijeme – dok ne dobijemo gustu smjesu. Kada smo skuhali puding, prebacimo ga u drugu posudu i prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo da se skroz ohladi. Dok se fil hladi potrebno je da mikserom umutimo 200 grama putera koji je stajao na sobnoj temperaturi. Potom u puter dodajemo malo po malo od ohlađene smjese sa pudingom. Sve dobro sjedinimo i fil je spreman. Za ganaž je potrebno zagrijati slatko vrhnje i dodadavati isjeckanih 200 grama čokolade. Sve miješati i kuhati dok se ne sjedini. Ostaviti ganaž da se prohladi. Na koricu je potrebno staviti 1/3 fila a potom redamo jaffa keks sa čokoladnom stranom na dole, zatim stavljamo ostatak fila i 300 grama smrznutih višanja. Ganaž prelijemo preko torte, ukrasimo po želji i ostavimo tortu da se hladi najbolje preko noći. Sljedećeg dana uživamo u najukusnijem spoju višanja i čokolade ikada.

Kreatoricu ovog recepta pronađite na Instagramu: @njenakuhinja