Recept za tortu koju prilagođavate godišnjem dobu i ponudi voća

Priredila: Mirela Salvesani

Priprema:

Kora:

– 1 jaje

– 80 gr šećera

– 40 gr meda

– 50 gr putera

– 0.5 tsp sode bikarbone

– Prstohvat soli

– 190-200 gr brašna

Krem:

– 200 gr bijele čokolade

– 200 ml slatkog vrhnja

– 250gr maskarpone sira

Priprema kore:

U šerpu staviti šećer, med i jaje… Sastojke umutite, potom stavite na laganu temperaturu i mješajte sve dok se šećer ne istopi. U toplu smjesu dodajte puter – mješajte ga dok se ne istopi. Potom dodajte so, sodu bikarbonu i malo brašna (čisto da smjesa bude gušća). Ostatak brašna staviti na radnu površinu i izlijte na tu smjesu i mješajte rukama (tijesto je veoma ljepljivo ). Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider sat vremena. Nakon što se tijesto ohladi – razvlačimo ga na papiru za pečenje – veoma tanko. Željeni šablon stavimo na tijesto i izrežemo, to ponovimo dva puta (dvije kore nam trebaju). Šablon režemo po želji. Na papiru broj, slovo, srce… Kora se peče 7-10 minuta na 180 stepeni. Prije filovanja kora mora biti skroz hladna.

Priprema kreme:

Čokoladu istopimo. Vrhnju, dodamo sir, te ga miksamo do željene gustine…

Prijatno!