Kultne torbe – posvećene ženama koje su ih proslavile

Jane  Birkin – Hermes

Od 1981. godine kada je kreativni direktor Hermesa Jean-Louis Dumas, nakon leta avionom, osmislio preklopom i sigurnosnim kaišom najpoželjniju torbu svih vremena.

Inspirirala ga je Jane Birkin pored koje je sjedio u avionu i iz čije su slamnate torbe poispadale sve stvari nakon što ju je ugurala u pretinac iznad sjedišta. Tako je trendovima neopterećena glumica i aktivistica postala dio globalne pomame ultra bogatih žena spremnih na modni dodatak čekati mjesecima i za nju izdvojiti oko 150.000 dolara, ovisno o veličini i materijalu.

Grace Kelly – Hermes

Model torbe ‘Kelly’ dimenzijama je decentniji od “birkinice”, te je za ručnu izradu jednog primjerka potrebno 18 sati. Dizajnirana je 1935. godine, ali punim plućima je zaživjela kada je princeza od Monaka njome sakrila trudnički trbuščić u vrijeme kada još nije bilo objavljeno da je u drugom stanju.

Sophia Loren – Salvatore Ferragamo 


Jennifer Aniston i Katie Holmes ljubiteljice su jednostavne torbe ‘Sofia’ s kratkom ručkicom posvećenoj filmskoj divi Sophiji Loren. Njenom ljepotom i karakterom bio je opčinjen Salvatore Ferragamo, te joj posvetio torbicu čija se silueta, gotova kao i glumicina, s godinama nije mijenjala.

Alexa Chung – Mulberry 


Kako poznato ime može biti spasonosna injekcija prihodu kompanije – najbolje dokazuje TV voditeljica i manekenka Alexa Chung. Veliki i mali ‘Alexa’ model prozvan njoj u čast činili su 30 posto ukupne prodaje modne kuće ‘Mulberry’ koja je mudro iskoristila njezinu popularnost 2010. godine i hipsterski trend te u različitim bojama dizajnirala ženstvenije verzije torbica inspiriranih muškim aktovkama.

Brigitte Bardot – Lancel


Dok su ostale torbe izrađene od kože najrazličitijih vrsta kože, od nojeve do zmijske, Lancel je poštujući osviještenost Brigitte Bardot dizajnirao torbicu izrađenu od tvida i umjetne kože.

Osim što se ovaj brend odlučio za tkanine zbog poštivanja glumičine predanosti borbi za prava životinja, zbog mekoće teksture lakše oslikavaju obrise zvijezdinih oblina. Vrckave kićanke ukras su koji asocira na pletenice koje je Brigitte voljela nositi vrijeme najveće slave.

Sarah Jessica Parker – Fendi


U seriji ‘Seks i grad’ Sarah Jessica Parker glumila je Carrie Bradshaw, ovisnicu o cipelama i torbicama. Jednu torbicu skoro nikada nije ispuštala iz ruke – model ‘Baguette’ modne kuće Fendi koji je zahvaljujući tome učvrstio svoju poziciju na listi najpopularnijih torbi na svijetu.