Zahvaljujući svojoj ekonomičnoj, praktičnoj i estetskoj ulozi ugradbeni ormari postali su posljednjih desetak godina najtraženiji komadi namještaja.

Osim što su idealni za pohranu velike količine stvari, udovoljavaju želji da se svaki centimetar prostora maksimalno iskoristi. Dodatni plus je laka prilagodba svakom prostoru, jer njihov dizajn i boju možete sami odrediti baš kao i unutrašnjost

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh.

Izvode se od poda do stropa, te do kraja oba zida, a mogu se smjestiti u najzahtjevniji prostor poput potkrovlja ili soba s nepravilnim zidovima. Njihova popularnost dolazi iz brojnih mogućnosti i opcija koje se nude od vrste materijala, završnih obrada, ekonomične unutrašnjosti do estetskih detalja. Tako je naprimjer fronte ormara moguće ukrasiti fotoprintom čime se postiže efekt slike preko zida, staklom  ili ogledalima. Djelimično se na fronte može ubaciti i aplikacija s naljepnicom ili tapetom koju ste već koristili u prostoriji. Od klasičnih fronti od oplemenjene iverice različitih boja i tekstura, do bojenog medijapana u sjaju ili matu, pa preko raznih kombinacija sa staklom, ogledalom, SIBU pločama, akrilnim pločama, u mogućnosti ste maksimalno personalizirati svoj ugradbeni ormar.

Nekoliko stvari važnih za funkciju ugradbenog ormara koje morate znati:

  1. Prvo treba napraviti dobre idejne nacrte i troškovnik, kako biste znali koliko će vas koštati cijela investicija. A kada se odlučite na vrstu materijala, dekor i raspored unutrašnjosti, najbitnije je dobro pripremiti prostoriju koju namjeravate opremiti ugradbenim ormarom – potrebno je izravnati podove, zidove i odabrati odgovarajuću rasvjetu.
  2. Prednosti ugradbenih ormara su dobra iskoristivost prostora, gotovo u milimetar, čistije površine, jer nema nakupljanja prašine na gornjoj plohi ormara i njihova funkcija ukrasa u prostoru. Na tržištu se nudi gotovo sve što kupac može zamisliti, a sve ovisi o budžetu. Veliki broj dodatka za funkcionalnu iskorištenost unutrašnjosti, može znatno povećati cijenu ormara. Bitno je napraviti funkcionalnu unutrašnjost, koju je moguće po potrebi i nadograđivati i popunjavati. Važno je napomenuti da bi prije nego se odlučite za kupovinu novog ormara, trebali već iz iskustva znati da li vi svoje stvari držite više na policama ili vješalicama, kako biste mogli dati upute za detaljan nacrt.
  3. Vijek trajanja ugradbenih ormara ovisi o odabranim materijalima za izvedbu, kvalitetnim vodilicama, nosačima, odbojnicima u što se svakako isplati uložiti.
  4.  Mana kada je riječ o ugradbenim ormarima gotovo da nema, no ipak morate računati kako je jednom montirane teško razmontirati i seliti u novi prostor. Nemoguće ih je češće mijenjati pa stoga u startu treba obratiti pažnju da budu dugovječniji dizajnom i kvalitetom.

Iako je svim pripadnicima ženskog pola san da imaju veliki walk-in ormar u kojem mogu uživati u svojim krpicama i cipelicama, većina se mora prilagoditi raspoloživim dimenzijama postojećeg ormara. U nedostatku prostora se zna dogoditi organizacijski haos, pa kako biste izbjegli navedene neugodnosti, u nastavku slijedi nekoliko savjeta za uređenje ormara.

 Organizirajte modne dodatke

Košare s pregradama odlične su za uređenje ladice ili dijela ormara u kojem držite modne dodatke. Nabavite ih i bacite se u akciju ‘čišćenja’. Vrlo je važno da što češće pravite selekciju stvari u ormaru, i da ne skupljate sitnice koje više ne nosite ili vam se ne sviđaju.

Koristite vješalice

Uz malo mašte u svom ormaru možete napraviti pravu modnu reviju vješalica. Nabavite one drvene ili plastične te se bacite na ukrašavanje satenskim trakama u boji. Ili jednostavno nabavite već ukrašene vješalice na koje ćete objesiti košulje, majice i haljine. Ako imate mjesta u ormaru neka vam visi što više stvari kako bi izbjegli crte od slaganja. Svakako vodite računa o vješalicama za hlače s kukicama ili platnenim dodatkom na vješalici kako hlače ne bi klizile i spadale sa vješalice.Ono što, naprimjer, nosite u posebnim prilikama, složite na teže dostupna mjesta poput onih na vrhu ormara. Manji ormari obično se nalaze u manjim sobama, ali jedan od zgodnih načina da stvorite prostor za oblačenje i isprobavanje odjeće je ispred samih vrata.To možete učiniti tako da s unutarnje strane vrata postavite ogledalo i štedite prostor u sobi ili ga postavite na vanjsku stranu ako imate klizna vrata. Klasična vrata ormara također se s unutarnje strane mogu zgodno iskoristiti ako na njih instalirate kukice te vješate nakit, šalove,torbe, kravate, kaiševe…

 Vreće koje štede prostor

Vakuumske vreće koje štede prostor odlične su za skladištenje deka, raznih pokrivača i sezonske dječje odjeće. Ušteda prostora je velika, a možete ih staviti i na vrh ormara s obzirom na to da u njih ne može prodrijeti prašina. U vakuumske vreće nemojte stavljati odjeću od fine tkanine i odjevne predmete koji se lako gužvaju. Zgodno je i napraviti spisak stvari koje stavljate u vreću, kako biste u slučaju da vam nešto zatreba, isto lako mogli pronaći.

 Posložite stvari u kutije

Kako bi u svom ormaru napravili reda najbolje je da na donjim policama imate sezonske stvari koje nosite, a vansezonsku odjeću uredno posložite u kutije koje ćete držati na gornjim policama. Tako ćete je sačuvati od prašine i s dolaskom sljedećeg godišnjeg doba bit će spremna za nošenje.

Ah te pregrade!     

Pregrade za police su odličan izum koji će napraviti reda u vašem ormaru. Jednostavne su za korištenje, a možete ih napraviti i sami od kartona u boji, plastike ili pleksiglasa.

Veliki štedljivci prostora, ugradbeni ormari idealno su rješenje za maksimalnu iskoristivost prostora!