Šesti međunarodni dan yoge obilježen je 21. juna. Ovoga puta, zbog pandemije, uzrokovane korona virusom, ljubitelji yoge družili su se online

Piše: Kumar Tuhin – Ambasador Indije

Riječ yoga nastala je iz sanskritskog korijena yudž što znači – sastati se, pridružiti se, sjediniti se. Odatle prirodno proističe pitanje sjediniti se s čim? Prije nekih 2500 godina, Maharishi (mudrac) Patanjali sastavio je svoju čuvenu knjigu Yoga sutra, u kojoj je sabrao načela yoge – koja su se u Indiji već prakticirala nekoliko hiljada godina.

U toj knjizi je Maharishi Patanjali obrazložio različita sredstva i puteve koji se koriste u yogi, a ne iznenađuje da mnogi nemaju tako mnogo veze s fizičkom vježbom – koliko s dosezanjem mentalne i emocionalne ravnoteže s prirodom koja nas okružuje, te ostvarivanjem jednote s univerzalnom sviješću.

Dok sam studirao, izučavali smo Schrödingerovu valnu jednačinu koja govori o tome da možemo otkriti samo gustoću vjerovatnosti pronalaženja određene čestice, jer nije moguće utvrditi njenu tačnu lokaciju. Danas saznajemo da materija vjerovatno nije načinjena od materije. Hans Peter Durr, bivši direktor Instituta za fiziku Max Planck u Minhenu, izjavio je da nakon desetljeća mukotrpnog istraživanja njegovo najvažnije otkriće je da materija kakvu znamo naprosto ne postoji. Ono što mi percipiramo kao materiju su zapravo fluktuacije (valovi) u kvantnom polju, te temeljnu stvarnost univerzuma ne čini materija već polja koja se neprestano kreću i mijenjaju.

Jedanput mi je jedan duhovni učitelj rekao da bi se, dok sjedim u yogijskom položaju, držim oči zatvorene i radim vježbu disanja (pranayamu), moja koža naprosto trebala istopiti, a moja nutrina postati dijelom svega onog što se nalazi oko mene.

Srećom, informiranost i svjesnost o yogi i njenoj naučnoj i filozofskoj utemeljenosti je danas rasprostranjena širom svijeta. Danas vas niko neće pitati da li nakon vježbanja yoge možete hodati po vatri ili jesti staklo. Pozitivni utjecaj yoge na zdravlje je globalno priznat i uvažen. Postoje brojne bolesti, pogotovo one uzrokovane savremenim načinom života i stresom, na koje yoga može imati blagotvoran utjecaj.

Ispričat ću vam jednu istinitu priču o osobi koju znam. Išli smo zajedno u školu. Posljednji put kada sam bio u Indiji, saznao sam da nije dobro. Nazvao sam ga da se raspitam o njegovom zdravlju.

Upravo sam se preporodio nakon što sam se suočio sa zastrašujućim zdravstvenim iskustvom – rekao mi je telefonom, te dodao:

– Sve je bilo dobro dok mi se nije razvio jak bol u nožnim mišićima koji su počeli otkazivati. Doktori su to opisali kao jedno od autoimunih oboljenja, pa su mi često davali razne vrste lijekova, ali nijedan nije djelovao. Kada ni od čega nije bilo nikakve koristi, i kad sam se prepustio sudbini, neko me uputio na istraživački centar za Ayurvedu i yogu, koji me srećom primio i počeo sistemski uklanjati toksine iz moga tijela kroz naučni sistem ishrane, masaže i vježbe – što me vratilo među žive.

Posavjetovao me…

– I ti bi trebao tamo otići na sedmicu ili dvije svake godine, samo da izbaciš toksine iz tijela.

Čak i kada raspolažemo podacima o iskustvima drugih ljudi, ponekad je jednostavno trebamo sami iskusiti i načiniti je svojom. Filozof Sri Aurobindo je rekao:

“Kad je um miran, istina dobije priliku da je čujemo u čistoći tišine”.