Industrijski stil nekada davno uopće nije ni predstavljao stil, nego jednostavno prostor jedne od industrijskih zgrada, takav kakav je. Ovakav, kakvim ga danas poznajemo, nastao je ‘80-ih godina u Americi, upravo kao odgovor na potrebu da se magacini, fabrike i tavani pretvore u stambene prostore

Elma Rahmanović dipl.ing.arh. „BIRO 387“ Sarajevo

Goli zidovi, visoki plafoni, vidljive cijevi i kablovi, između kojih visi zanimljiva rasvjeta predstavljaju praktično simbol mnogih, danas modernih enterijera. Ovakav stil “ogoljenih” građevinskih materijala i njegove nesavršenosti danas čini upravo savršen izbor za preuređenje enterijera, koje nalazimo svuda, od kafića, restorana, do rezidencijalnih prostora. Ako biste željeli da unesete atmosferu industrijskog stila u svoj prostor, a da pritom ne pretjerate, navodim nekoliko savjeta kako biste dobili željeni ambijent.

 Izbor prostora

Inspiracija se traži i nalazi u starim zgradama. Ako je moguće, prostor bi bilo dobro da se nalazi u nekom starom, napuštenom objektu, gdje je potrebno renovirati gotovo čitavu strukturu. U tom slučaju, elementi kao što su goli zidovi od stare cigle, čelične grede i stubovi vam idu u korist, prepričavajući historiju prostora i nagovještavajući različite kreativne ideje.

 Izbor materijala

Industrijski stil karakterišu materijali poput metala, drveta, stare cigle. Čelik i staro željezo omiljeni su izbor prilikom renoviranja u ovom stilu, predstavljajući materijale koji se koriste za strukturu, kao i vodovodne i električne instalacije. U industrijskom duhu se također koristi brušeni nikl, bakar, liveni i obojeni metali.
Čini se da gotovo ne možete naći nijedan primjer ovakvog enterijera bez ogoljenih zidova od stare cigle. Uglavnom se ni ne obnavljaju, jer upravo tako vidljive, rustične daju chic efekt prostoru. Ako nemate mogućnost da ogolite zidove, ovakav izgled možete postići i primjenom raznih tapeta s uzorkom stare cigle.

Da bi prostor odisao i neophodnom toplinom, potrebno je uvoditi materijal kao što je drvo, koje posebno dobro izgleda ako se koristi kao neobrađeno.
Beton i smola također mogu biti dobar izbor materijala za obnovu podova, plafona, lavaboa, kada, kamina i sl., čime se postiže viši nivo industrijskog izgleda.

Kombinacija starog i novog namještaja

Ljepota primjene industrijskih elemenata u savremenom prostoru leži u prilagođavanju aktuelnih stilova sa starim.
Veliki efekt u ovakvim enterijerima se dobiva primjenom dijelova starih, industrijskih elemenata, npr. starih mašina, koji se obnavljaju, sređuju i koriste kao dio dizajna ili kao elementi namještaja. Svi predmeti koje možda imate neiskorištene ili ih možete naći na sajmovima ili u antikvarnicama se mogu odlično uklopiti u enterijere industrijskog stila.
Koža se često koristi za namještaj za sjedenje, naročito ako je pohabana i korištena, jer podsjeća na vintage stil, koji je dosta sličan i samim tim se dobro kombinira s industrijskim.

 Rasvjeta

Što se tiče rasvjete, gotovo je obavezno korištenje retro, industrijskih lampi, često metalnih s kojima možete dati potpuno nov izgled prostoru. S materijalima u enterijeru kao što su metal i cigla odlično se slažu stare viseće Edison lampe, koje možete naći različitih jačina i oblika, u zavisnosti od efekta kojeg želite da postignete.

 Dekoracije

Još jedan od načina da prikažete zanimljive arhitektonske detalje u prostoru industrijskog stila jeste korištenje umjetničkih djela, kao odraza vlastitog kreativnog stila. Grafike, murali, slike apstraktne umjetnosti pretvaraju svaki monoton zid od cigle u posebno umjetničko djelo, čineći prostor savremenim i inspirativnim.

Sa svim tim karakteristikama industrijskog dizajna  može se lako pretjerati, posebno ako ne znate kako da sve to ublažite odgovarajućim dekoracijama. Kao potpunu suprotnost industrijskom dizajnu u vaš dom unesite romantične ukrasne jastučiće, bogate zavjese s paravanima, udobne garniture za sjedenje ili manje tepihe. Biljke će također vašem domu dati toplinu i osjećaj udobnosti, a kad je industrijski dizajn u pitanju što veće biljke to bolje, posebno ako imate autentičan prostor koji je otvoren i ima visoke tavanice.

Moja preporuka vam je da krenete s dodavanjem sitnih detalja od metala, nove kabaste komode koja je napravljena kombinacijom starog drveta i željeza… U svakom slučaju pazite da ne pretjerate.