Iako trudnoća ne predstavlja bolesno, već fiziološko stanje stomatološki tretman trudnica zahtijeva određenu pažnju stomatologa u cilju maksimalne zaštite kako trudnice, tako i ploda.

Pišu: dr. Amira Hasanagić i dr. Haris Hasanagić

Najveća pažnja stomatologa kod obrade trudnica treba biti usmjerena ka profilaksi, tj. insistiranju na redovnim i češćim pregledima (svaka dva-tri mjeseca). Veliki broj žena tokom trudnoće zanemaruje svoje oralno zdravlje, pa čak i one koje su prije trudnoće imale zadovoljavajuće stanje. Razlozi mogu biti mnogobrojni (mučnine, povraćanje, slabost…), ali najveći razlog za neprovođenje uobičajenih higijenskih mjera je taj što mnoge trudnice to ne smatraju primarno i vitalno važnim za njih.

U razgovoru s trudnicama često čujemo izjave kako su zube izgubile tokom trudnoće i kasnije navodeći na zaključak kako je trudnoća kriva za takvo stanje.

dr. Haris Hasanagić i dr. Amira Hasanagić

U toku trudnoće najčešća pojava oboljenja je parodoncijuma-potpornog aparata zuba (desni), što se objašnjava povećanim uticajem polnih hormona, a na šta se nadovezuje NEGATIVAN UTICAJ LOKALNIH FAKTORA- NE ODRŽAVANJE HIGIJENE.

To stanje-upala praćena je krvarenjem iz desni na blagu provokaciju, pa čak i spontano i naziva se gingivitis. Poboljšanjem mjera lokalne higijene može da prođe bez posljedica. Međutim, nekada se dešava da gingivitis pređe u ozbiljnije stanje-parodontitis, kada upala zahvata dublja okolna tkiva zuba. Parodontitis može imati kako lokalne tako i opšte reperkusije na organizam. Pored gubitka zuba, parodontitis može uzrokovati prijevremeni porod ili rođenje djeteta niske porođajne težine.

Posjete stomatologu, održavanje higijene, uklanjanje kamenca i naslaga između zuba kao i konsultacije su redovne mjere kojih bi se trebala pridržavati svaka trudnica.

Higijenu usta treba održavati u skladu s upustvima koje je dao stomatolog nakon pregleda. Zube redovno prati, a međuzubne prostore čistiti zubnim koncem. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, poželjno je nakon četkanja zuba, pažljivo očetkati i jezik, što će pomoći u održavanju daha da bude svježiji. S obzirom na to da mnoge trudnice, posebno one u ranoj trudnoći, imaju mučnine i često povraćaju poželjno je uvijek nakon povraćanja usta dobro isprati vodom, kako bi se neutralizovao kiseli sadržaj usne duplje. Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, jer želučana kiselina, koja je u usta dospjela povraćanjem, nagriza gleđ čineći je podložnijom oštećenju. Pranje zuba treba izvršiti 30-60 minuta nakon povraćanja.

U trudnoći je česta pojava karijesa (loša higijena, povraćanje). Svaki neliječeni karijes može zahvatiti dublje slojeve zuba, pa se relativno često dešava da žene već u poodmakloj trudnoći imaju po nekoliko gangrenoznih zuba (odumiranje i infekcija živca zuba). To predstavlja idealan osnov za razvoj dentogenih infekcija. Stomatološka njega trudnica podrazumjeva “popravak” i liječenje svih zuba koji se mogu spasiti.

U nekim slučajevima vađenje zuba je jedina moguća terapijska mjera. Lokalna anestezija koja se pri tome koristi nije kontrainikovana, te se može bezbjedno koristiti.

Sve stomatološke intervencije koje zahtjevaju RTG snimanje zuba treba odložiti. Iako je RTG snimanje u zadnjem tromjesečju trudnoće manje štetno za plod, nego u prethodnom periodu, ipak ga treba izbjegavati bez naročite potrebe i mjera zaštite.

Upotreba lijekova u trudnoći obavlja se uz stručnu asistenciju stomatologa i nadležnog ginekologa.

– Ovim tekstom pokušali smo približiti problematiku koja nastaje kada je pacijent trudnica, iniciran velikim brojem trudnica koje su zatražile našu stručnu pomoć, a koje su imale nedoumice o posjeti stomatologu. Trudili smo se da odgovorimo na najčešća pitanja s kojim se susrećemo – kazali su iz Privatne stomatološke ordinacije Hasanagić.