Majčinstvo i karijera su, definitivno, jedan od najvećih izazova s kojima se savremene žene suočavaju. Sigurno da je to tako i ranije bilo, no, ono što se promijenilo jeste ubrzani ritam modernog života, zahtjevi savremenog tržišta rada, rastući broj radnih sati i broj dana godišnjeg odmora koji se u prosjeku smanjuje.

Piše: Senka Čimpo

Dobra stvar je i da se promijenila, i još uvijek se mijenja, perspektiva podjele uloga, obaveza i podrške u odgoju djece. Tako današnje prisustvo žena u poslovnom svijetu ne isključuje njihovo majčinstvo, nego istovremeno donosi različite sisteme podrške u odgoju djece, očeve koji podjednako ili čak i u značajnijoj mjeri preuzimaju brigu o djeci, bilo da je to u najranijoj dobi ili u nekom od perioda odrastanja djece.

Sve se usložnjava i postaje izazovnije kako se povećava broj djece u porodici. Tako jedno od nedavnih istraživanja pronalazi da je najveći nivo stresa u porodicama s troje djece. S druge strane, tu je i drugo istraživanje koje navodi da su najsretnije porodice one s četvero djece. U čemu je ‘kvaka’? Jedna od značajki ovako različitih i djelimično kontradiktornih tvrdnji nalazi se u metodološkim postavkama istraživanja i dostupnim uzorkom ispitanika.

Ono što svakako sve studije i istraživanja potvrđuju jeste da zadovoljstvo zavisi od želje i spremnosti, odnosno planiranja porodice s više djece. Olakšavajuća okolnost jeste iskustvo roditelja sa svakim narednim djetetom. Također, u porodicama s više djece, mlađa uče od starije, zajedno se igraju i u prosjeku manje vremena i pažnje zahtijevaju direktno od roditelja. Za roditelje je otežavajuće što svako dijete zahtijeva posvećenost, vrijeme, pažnju, ali i ispunjavanje svojih potreba i interesa. To postaje utoliko teže što su djeca različite dobi.

Kao mama troje ili više djece ćete se uz poslovne obaveze neprestano nalaziti u periodima različitih izazova, prioriteta i disbalansa. Značajno je da u periodima većih izazova i napora sebi osigurate usmjerenost i neophodnu podršku, a da u periodima uspostavljene ravnoteže budete svjesni vremena koje imate na raspolaganju, vrijednosti i rezultata svojih napora.

Naša iskustva

Mame troje ili više djece s karijerom

“Nije sramota pitati za pomoć niti je to znak slabosti, a nema potrebe ni za osjećajem da si nekome na teretu. Dobru brigu mojoj djeci mogu da pruže i drugi ljudi iz okruženja, čak i ako to bude drugačije od onoga što sam zamislila ne znači obavezno da će biti loše. Dobiješ vrijeme za sebe, a djeca priliku da upoznaju, uživaju, uče na neki drugačiji način. Važno mi je da provodim vrijeme s njima, ali i da kada nisam s njima ne brinem o tome šta rade. Dakle nikako “sve ću sama”, jer je to iscrpljujuće i nepotrebno. Važni su organizacija i prioriteti, da se najprije uradi ono što je važno i hitno, te da se prepusti ono što može da uradi neko drugi – prepuštaš, zamoliš, platiš… Pored svega, značajni su red i struktura, osamostaljivanje djece u sitnim kućnim obavezama, rituali i planiranje vremena.

Mama troje djece, doktorica medicine i specijalizantkinja

U balansiranju između majčinstva i karijere prioritet sam stavljala na kvalitet provedenog vremena s djecom. Neki roditelji su 24 sata u istoj prostoriji s djecom, a ne upitaju ih kako su. Istina je da veći broj djece donosi i veći broj obaveza, ali je jednako izazovno uspostavljati pravila za jedno ili četvero djece. Olakotna okolnost je da stariji pomažu oko mlađih, a mlađi gledaju i uče od starijih. Sve je lakše u grupi. Ne bih govorila o odustajanju od jednog ili drugog, nego bih prije rekla da se radi o procjeni mogućnosti. Neke stvari su u određenom trenutku teško izvodive, ali za godinu ili dvije situacija se mijenja i onda se prilagođavamo tome. Glavna podrška je prije svega partner, koji se ne plaši očinstva, nego aktivno učestvuje u odgoju i, naravno, tu su bake i dede koje sigurno zaslužuju da budu spomenuti, jer su meni bili uvijek tu da pomognu kada smo ih trebali.

Mama četvero djece, pedagoginja i psihoterapeutkinja

“Balans je prije svega vezan za sklad, usklađivanje različitih potreba. Ne mora se ni od jedne odustati, ako se dobro izbalansira vrijeme u kojem će se potrebe realizirati. Sve što može da sačeka svoje vrijeme, nije prioritet. A ništa nije nemoguće, samo za neke stvari treba više vremena. Dugačak je život. Što ne juriš, to ne bježi.

Mama troje djece, pijanistica i doktorantkinja