Napravite ukusne, kremaste i sočne princes krofne

Sastojci:

  • Tijesto: -100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 6 kašika oštrog brašna
  • 3 jaja

Krema:

  • 6 žumanjaka
  • 600 ml mlijeka
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 5 vanilin šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Za tijesto:

Staviti vodu i ulje da prokuha. Kada prokuha skloniti sa vatre, dodati brašno i mutiti sa mutilicom ručno. Kada se smjesa sjedini i postane gusta, ostaviti da se ohladi. U mlaku smjesu dodavati jedno po jedno jaje i miksati mikserom. Uzeti pleh i namazati ga s malo ulja i staviti papir za pečenje, potom oblikovati krofnice. Zagrijati rernu na 220 stepeni, te potom staviti krofnice da se peku 25 minuta. Nikako ne smijete otvarati rernu prvih 15 minuta. Kad su pečene ostaviti da se skroz ohlade.

Za kremu:

400 ml mlijeka staviti da prokuha, te dodati 5 vanilin šećera. Umutiti žumanca, šećer i brašno sa 200 ml mlijeka. Kada mlijeko prokuha dodati dobivenu smjesu i miješati dok se ne zgusne. Potom ostaviti da se skroz ohladi. Dok se krema hladi, izmiksati vrhnje za šlag. Ohlađenoj kremi dodati šlag, miješajući špatulom, ručno, sve vrijeme. Krofne presjeći na pola. Kremu staviti u slastičarsku vrećicu i napuniti krofne filom u krug. Zatim staviti poklopac tijesta. Posuti šećerom u prahu.

Evo kako izgleda postupak pravljenja.

 

Kreatoricu ovog ukusnog recepta potražite na Instagram profilu @njenakuhinja