“Svijet ne možete naslijediti, morate ga zaraditi”

Svečanom ceremonijom, koja je održana na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, Gimnazija SSST  ispratila je prvu generaciju maturanata.

Ceremonija dodjele diploma započela je  povorokom učenika i nastavnog osoblja Gimnazije SSST, nakon čega je uslijedilo obraćanje akademika Ejupa Ganića, osnivača Gimnazije SSST, Senada Alića, direktora škole, te Vildane Ćelović, profesorice Bosanskog/Hrvatskog/Srpskog jezika i književnosti i razrednice prve generacije učenika. Kolegama i gostima obratila se i najbolja učenica Nejra Softić, koja je ovom prilikom istakla značaj obrazovanja u Gimnaziji SSST.

  • Tokom četiri godine školovanja osjećala sam se kao član velike SSST porodice. Zahvaljujući obrazovanju u ovoj školi razvila sam različita interesovanja. Izučavajući predmete, stekla sam vještine istraživanja, kritičkog razmišljanja i stalne samoprocjene vlastitog rada. Projekti, događaji i različite aktivnosti koje smo imali tokom proteklih godina omogućili su mi da steknem liderske vještine za ostvarivanje svih budućih ciljeva – kazala je Nejra, zahvalivši se nastavnom osoblju i roditeljima za podršku.

Simboličnu poruku prvoj generaciji maturanata Gimnazije SSST uputila je i Emina Ganić, predsjednica Školskog odbora.

  • Od ovog trenutka, vi ste ti koji će odlučivati šta želite učiti i koliko želite znati.
    To se ne dešava odjednom, ali od danas ćete primjećivati sve više i više: odrasli postaju vaši vršnjaci. Vašoj generaciji ta spoznaja je došla brže i iznenada: oni od kojih tražite sigurnost i odgovore zapravo vam mogu pružiti samo mišljenja i nadu. Najveću lekciju vašeg djetinjstva naučili smo vas tek kada su sve škole širom svijeta zatvorene: svijet ne možete naslijediti, morate ga zaraditi. Naučili ste da naše preživljavanje ovisi o solidarnosti i nauci. Da zemlje koje obiluju demagozima oskudijevaju u dobroj vlasti. Da pitanja održivosti izvora hrane i energije nisu hipotetička, već esencijalna. Dok kročite u zrelu dob, budućnost nikad nije bila manje izvjesna, i samim tim, nikada nije toliko ovisila o vama samima. Ono što ste doživjeli ima svoju vrijednost: stvarnost nije stalna konstanta, već promjenjiv spoj onog najboljeg i najgoreg od naše vrste koja se stalno razvija, na 
    planeti koja je sve ranjivija. U toj spoznaji leže vaša misija i nada. 
    Danas od vas tražimo da odabrete svoju ulogu u velikoj priči ljudske vrste – kazala je, između ostalog, Emina. 

Učenici sa prosjekom 5,0 dobili su zlatne i srebrne značke, ručni rad Zlatare “Sofić”, koje Gimnazija SSST tradicionalno dodjeljuje najboljim učenicima za akademsku izvrsnost, primjerno vladanje i vannastavne aktivnosti.

Obilježavanju ovog veoma posebnog trenutka u historiji Gimnazije SSST prisustvovali su roditelji i prijatelji učenika pri čemu se se poštivale sve epidemiološko-zaštitne mjere i preporuke određene Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva usljed pandemije Covid-19.

O Gimnaziji SSST:

Gimnazija SSST osnovana je od strane Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, a svoja vrata otvorila je 01.09.2016. godine. Učenici naše prve generacije postali su pioniri ambicioznog obrazovnog programa koji naglašava akademsku izvrsnost. Tokom protekle četiri godine, postali smo jedna od vodećih ustanova srednjoškolskog obrazovanja u našoj zemlji, sa jedinstvenim pristupom edukaciji. Uspjeh tog pristupa ogleda se u sposobnosti i samopouzdanju naše prve generacije.