Atraktivan dizajn nije rezerviran samo za velike kuhinje. Sve što trebate su dobre ideje koje će vaš mali prostor učiniti organiziranim, funkcionalnim i lijepim

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh. “BIRO 387” Sarajevo

Kuhinja je prostorija u kojoj nam treba mnogo mjesta, posebno ako volimo kuhati. No, stvarnost je često drugačija od naših želja, pa mnogi od nas imaju veoma male kuhinje u svojim domovima. To ne znači da treba očajavati, jer se i mala kuhinja može pretvoriti u divan funkcionalni prostor. Poželjno je da za uređenje ove prostorije potražite savjet stručnjaka, jer iskustvo i savjeti mogu uštedjeti dosta novca i vremena.

 Veliki trend

Budite kreativni i ispod elemenata ugradite plohe koje se mogu izvući kako biste dobili dodatne radne plohe, odlučite se za stolove koji se mogu izvlačiti ili, ipak, sto zamijenite funkcionalnim otokom koji ima dodatne ladice i police. Možete dodati i klupe koje imaju ladice, a cijeli prostor produbite svježim bojama i s mnogo bijele. Tako neće patiti ni funkcionalnost kuhinje ni dizajn koji ste zamislili.

Osnovna odlika svake kuhinje je njena funkcionalnost. Danas su otvoreni prostori veliki trend u uređenju doma. Što ne čudi, s obzirom na to da se cjelovit prostor doživljava većim, svjetlijim i prozračnijim, te je kao takav ugodniji od manjih i odvojenih prostornih cjelina. Postoji toliko prednosti koje donosi život bez zidova, posebno onih postavljenih između dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije. Uz otvoreni tlocrt veoma se lako postiže osjećaj kao da je više prostora na raspolaganju, što u konačnici ostavlja više mogućnosti pri dizajniranju enterijera te osigurava više dnevnog svjetla. I zato dizajneri savjetuju stvaranje upravo otvorenih prostora. Kako su obično kuhinje, trpezarije i dnevni boravak ujedinjeni u jednu prostoriju, kuhinjski šank postaje prostorna pregrada koja bi trebala dobro izgledati. Kuhinjski će vam šank osigurati prostor za doručak ili brzi obrok. Praktičan je i dobro će vam doći ako priređujete zabavu, a jedina stvar koju trebate je zadržati ga u istom stilu i bojama kao i ostatak prostora. Što se tiče nedostataka, takva je konstrukcija idealna za mlade ljude, dok će djeca i starije osobe vjerovatno imati problema oko penjanja i silaženja s visokih stolica. Također, ako je prostor malen, a porodica velika, neće biti dovoljno prostora za sve. A ako želite da se ova površina koristi i kao radni prostor, trebali biste naručiti nešto niži komad, inače vam neće biti udobno za raditi. Postoje dvije vrste šanka koje možete odabrati. Prvi je tradicionalni, koji se sastoji samo od radne ploče i nekoliko stolica. Takav će komad stati čak i u mali prostor i neće izgledati glomazno, što je sjajno. Osim toga, postoji šank na dva nivoa, koji se sastoji od prostora za kuhanje i prostora za jelo. Takav je obično za veće prostore i može primiti cijelu porodicu.

Bez obzira da li stanujete u stanu ili kući, nadolazeći topli dani odlično su vrijeme za radove ili veće preinake, jer jesen, kiša, nova akademska godina i obaveze brzo će nam stići. Ako vam je preuređenje kuhinje jedna od stvari koju što prije želite precrtati s vaše to-do liste, neki od savjeta koje donosim ovom temom mogli bi vam pomoći ili vas usmjeriti pri odlukama.

Kako maksimalno iskoristiti prostor i kakav bi trebao biti raspored kuhinjskih elemenata najčešća su pitanja s kojima se susrećem u svojoj struci i dugogodišnjoj praksi. Kako svaki prostor ima svoju priču i pri kupovini ili najmu nekretnine već nailazimo na postojeće instalacije i nosive zidove, potrebno je sagledati prostor te vodeći se savjetima i uputama kreirati individualno, najbolje i najfunkcionalnije rješenje. Najčešće smo limitirani s prostorom i budžetom.

Općenito postoji nekoliko tipova rasporeda kuhinjskih elemenata i to: linijska kuhinja, paralelna ili dvolinijska kuhinja, kuhinja u obliku slova L, kuhinja u obliku slova U i kuhinja u obliku slova G. Na tipove se veže takozvani princip radnog trokuta, ili trokut učestalosti. To je poveznica između sudopera, prostora za pripremu hrane, nastala uslijed toka aktivnosti pripreme hrane.

Prvi je u procesu hladnjak te prostori za skladištenje i pripremu hrane, nakon čega nam slijedi aktivnost termičke obrade, gdje su nam glavni elementi štednjak i pećnica, a trokut zatvaramo elementima za pranje posuđa poput sudopera i/ili mašine za suđe. Vodeći se ovim principom i grubom podjelom pripreme jela u tri segmenta, svaki će tip kuhinje imati neke određene karakteristike, odnosno, trokut će poprimati drugačiji oblik. Principom radnog trokuta i osnovnog tipa kuhinje doći ćete do idealne organizacije vaše kuhinje. Prije osnovnog tipa, principa radnog trokuta i zoniranja prema toku pripreme hrane, potrebno je postaviti još jedno važno pitanje: kakvu vrstu kuhinje preferiram, odnosno, kakve su moje prehrambene navike? Primjer, ako spremate često ribu, preferirate mediteransku ili bosansku kuhinju, svakako će vam ulaganje u kvalitetnu kuhinjsku napu biti od velike koristi. Pogotovo ako imate kuhinju kao dio open spacea.

Tehničke mjere

Savjet plus! Vodite računa i o nekim minimalnim tehničkim mjerama te pozicijama instalacija: tako ostavite 40-ak centimetara sa svake strane štednjaka, ili ploče za kuhanje kako biste mogli neometano skloniti vruće posuđe te kako voda iz sudopera ne bi prskala po njoj; između radne plohe i visećih elemenata zadržite razmak od 50 do 70 centimetara; mašinu za suđe najbolje je pozicionirati uz sudoper; izbjegavajte takozvane mrtve uglove, te pri izradi kuhinje po mjeri pripazite da ugaoni element bude također maksimalno funkcionalno iskorišten. Što se tiče izvlačnih sistema, vodite računa da vodilice budu kvalitetne i da se fronte ili vrata ormarića ne ‘objese’ nakon nekoliko mjeseci.

Sam dizajn kuhinje naravno ovisi o vama samima i koje boje i stil preferirate. Uvijek kažem da je najbolje osmišljena i dizajnirana kuhinja ona iz koje se svakodnevno šire ugodni mirisi pripremljenih jela. Bon Appétit!