Kako bismo izbjegli monotoniju životnog prostora, preporučujemo da dekoracije u svom domu mijenjate na osnovu godišnjeg doba!

Piše: Emina Jakubović

S dolaskom toplijih dana, cvrkutom ptica i zelenilom koje nas okružuje konstantno želimo boraviti u prirodi ili barem unijeti mali djelić u naše interijere. Cvijeće je u punom cvatu, drveće je izlistalo nevjerovatne zelene nijanse i kao da gdje god da pogledamo osjetimo život i svježinu! Pa zašto ne bismo unijeli taj osjećaj i u naše domove kako bismo neprestano osjećali živahnost i poletnost ovih majskih dana?

Proljeće u enterijer možemo unijeti sa nekoliko “sastojaka” koji mogu biti izdvojeni ali ih možemo i kombinirati kako bi dobili divnu rapsodiju majskih doživljaja!

  1. Cvijeće

Šta bolje simbolizira ove majske dane od cvijeća! U enterijer cvijeće možete unijeti na više načina, prvi je očigledan, a to je sa upotrebom prirodnog cvijeća,  za malo trajniji efekat posegnite za svilenim cvijećem koje će trajati duže, a imati isti efekat kao i prirodni. Kod odabira svilenog cvijeća treba paziti da se odabere cvijeće što prirodnijeg izgleda i boja, ali i kvalitetno cvijeće koje će Vam moći trajati više od jedne sezone. Iskombinirajte cvijeće s vaznama zanimljivih motiva ili/i boja i postavite na mjesto u Vašem domu, gdje će doći do izražaja, poput trpezarijskog stola ili komode u hodniku. Cvijeće u enterijer možemo unijeti i cvjetnim motivima, na slikama, ukrasnim jastučićima, sitnim dekoracijama ali i, ukoliko ste dovoljno hrabri, tapetama i paravanima, za koje morati biti pažljivi kod odabira cvjetnog uzorka kako ne bi u potpunosti dominiralo vašim prostorom. Kod odabira cvjetnih dezena na većim površinama, preporučujemo krupnije cvjetne uzorke i mirnije boje, koje će se lakše uskladiti s ostatkom prostorije.

  1. Zelenilo

Pored cvijeća, simbol proljeća je svakako i zelenilo koje u vaš prostor kao i cvijeće možete unijeti na razne načine. Najjednostavniji način je opet prirodno zelenilo, odnosno kućne biljke čija alternativa mogu biti svilene zelene biljke, koje se, danas, na tržištu mogu pronaći u odličnim izdanjima gdje gotovo da ne možete naći razliku između prirodnih i vještačkih biljaka. Još jedan popularan trend, zadnjih godina, su zeleni zidovi, koje također možete naći u prirodnoj ali i umjetnoj verziji.

  1. Žive boje

U interijerima, jarke boje često izbjegavamo, zbog učestalog mišljenja da će nam vremenom dosaditi i da će biti previše za svakodnevni život. Ali kada je riječ o sezonskim dekoracijama, to nam ne predstavlja problem. Unesite žive boje detaljima koje možete lagano skloniti i zamijeniti, poput paravana, jastučića, stolnjaka, slika i sitnih dekoracija, a kada dođe vrijeme za novo godišnje doba spremite te dekoracije za sljedeće proljeće. Ukoliko je vaš prostor u zemljanim nijansama poput bež i smeđe, u vaš dom unesite nijanse zelene, žute i narandžanste jer se one savršeno uklapaju u ove prirodne kombinacije, s druge strane ukoliko je vaš dom u nježnim pastelnim tonovima i vašim enterijerom dominira bijela, preporučujemo vam nježne nijanse roze i nježno ljubičaste boje.

  1. Dekoracije sa prirodnim motivima

Kao što smo već spomenuli u prethodnom tekstu, dekoracije s prirodnim motivima bilo to cvijeće, zelenilo ili pak drveće su najjednostavniji način za unošenje proljeća u vaš dom. Ove dekoracije u zavisnosti od kombinacije cvijeća zelenila i boja možete korisiti i cijele godine. Odlučite se za odvažne vazne s cvjetnim ili prirodnim dezenima, slike, šoljice i jastuke i još mnogo drugih sitnica koje će vaš dom učiniti svježijim i veselijim!

  1. Mirisi

Kada pričamo o proljeću bitno je ne zaboraviti da nam ono pored vizuelnog doživljaja donosi i mnoštvo mirisa koji nas opijaju. Za mene najbolji majski miris je miris svježeg jorgovana, a vjerovatno i vi imate svoj omiljeni miris. Kada nemamo svježe cvijeće u vaš dom unesite cvjetne mirise aromatičnim svijećama i difuserima s cvjetnim notama da bi vaš ugođaj bio potpun.

Svaki od ovih pet elemenata i pojedinačno će vam dati osjećaj proljeća u vašem domu, ali s kombiniranjem više njih ćete se i zabaviti.