Možda niste neko ko obilazi sve sajmove knjiga i ko je redovan gost u čitaonama, ne primjećujete knjige na kioscima i aerodromima, vjerujete samo onome što vam preporuče ili što trenutno imate na polici u sobi. U kakvu god kategoriju da ste se svrstali, neki naslovi ipak zaslužuju važu pažnju jer su vanvremenski i prepričavaju se u gotovo svim društvenim krugovima. Lista takvih knjiga je duga, a mi izdvajamo one koje biste trebali pročitati…

KAFKA NA OBALI MORA, Haruki Murakami

Paralelna dva putovanja – jedno, petnaestogodišnjeg dječaka Kafke Tamure, koji napušta dom bježeći od oca s kojim nema nikakav odnos i od njegove edipovske kletve, i drugo, vremešnog Nakate, koji se nikada nije oporavio od neobjašnjivog gubitka svijesti u djetinjstvu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, što je imalo za posljedicu da ne zna da čita i piše, ali ima sposobnost da komunicira s mačkama, čine zbunjujuću fabulu ovog remek-djela magičnog realizma koje nas od prve do posljednje stranice zapljuskuje slojevima najrazličitijih tema i motiva, čudnovatim, nadrealnim, uzbudljivim događajima i likovima.

ISTOČNO OD RAJA, John Steinbeck

John Steinbeck je Istočno od raja nazvao „prvom knjigom“ – i zaista, knjiga posjeduje iskonsku snagu i jednostavnost mita. Smještena u bogatu dolinu rijeke Salinas u zapadnoj Californiji centralna radnja spaja sudbine dvije porodice – Tresk i Hemilton – čiji naraštaji nesvjesno ponavljaju grijeh Adama i Eve i otrovno suparništvo Kaina i Avelja. U ovom savremenom klasiku Steinbeck je stvorio neke od svojih najupečatljivijih likova i istražio teme koje su ga neprestano opsjedale: tajnu identiteta, neobjašnjivost ljubavi, smrtonosne posljedice odsustva ljubavi.

POŠTA (POST OFFICE), Charles Bukowski

Čovjek koji je čitav život proveo u kafanama kada je imao novaca, na ulici kada nije, a u oba slučaja maksimalno pijan. Pisao je o svom životu takvom kakav jeste. Do svojih pedesetih godina nije bio poznat, a onda je odjednom postao jedan od najprodavanijih američkih autora. Čitanje Bukovskog je tako lagano, da ćete se iznenaditi kako brzo prelazite veliki broj stranica. Jednostavno najopuštenije štivo koje ćete imati u rukama.

 PRVI POSLJEDNJI POLJUBAC, Ali Harris

I da ne bi bilo kako predlažemo teške teme, na listu smo stavili i laganije štivo. Možete li zaboraviti prošlost kad znate šta vas čeka u budućnosti? Kad znate da je svaki poljubac odbrojavanje do konačnog rastanka? Ovo je priča o ljubavi, o Molly i Ryanu, o tome kako su se zaljubili i kako su se razišli. Kad je prvi put poljubila Ryana, Molly je znala da će zauvijek ostati zajedno. Šest godina i nekoliko hiljada poljubaca kasnije, udala se za voljenog čovjeka. No sad kad je Ryan ljubi, Molly shvaća koliko su poljubaca uzalud protratili, jer budućnost im je namijenila ono što nisu mogli ni slutiti…

MUŠKARCI SU S MARSA, ŽENE SU S VENERE, John Gray

Dovoljno je pročitati tek nekoliko stranica da biste se sami uvjerili kako je dr. John Gray otkrio nešto potpuno novo, a opet tako obično da se s tim susrećemo svakoga dana. Muškarci govore potpuno drukčijim jezikom nego žene, iako toga nisu svjesni! Riječi su im iste ali su im značenja različita. Ova je knjiga upravo to – rječnik s osnovama gramatike koji će muškarcima-Marsovcima pomoći razumjeti žene-Venerijanke. Dr. John Gray koristi suvremena otkrića u prirodnim i društvenim naukama o razlikama među spolovima i te spoznaje primjenjuje na zbivanja u našem svakodnevnom životu tako da u ovoj knjizi svako može naći dio sebe.