Hajrudin Šišić – food blogger i apsolvent Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, svoj food blog (https://harrycoopersfood.com/) napravio je prije četiri godine, dok se fotografijom hrane profesionalno bavi već dvije godine. Svrha food bloga jeste motivirati i inspirirati mlade da kuhaju i fotografiraju svoja jela.

Ovaj put pripremio je baklavu s lješnjacima.

Potrebno:

  • 400g jufke ⠀
  • 500g lješnjaka (ili oraha, pistacija) ⠀
  • 125g putera ⠀

Za agdu:

  • 800ml vode⠀
  • 300g šećera ⠀
  • 1 kriška limuna ⠀

Priprema:

Pripremao sam je na klasičan način. Nakon svake jufke sloj lješnjaka. Po tradicionalnoj recepturi bi trebala imati 24 sloja/lista jufke. Ovaj recept je dovoljan za tepsiju velične 40x25cm, trebali biste dobiti oko 25-30 baklava. Istopiti puter i premazati kalup/tepsiju. Staviti prvi list jufke i premazati puterom. Staviti 2-3 velike kašike mljevenih lješnjaka ravnomjerno preko cijele jufke. ⠀

Staviti sljedeći list jufke i ponoviti korak. Redate listove jufke, dok ne dođete do brojke od 24 jufke. Posljednju jufku samo premažete puterom i potom izrežete na tradicionalni oblik.

Peći na 150C – 45 minuta – prethodno zagrijana rerna ⠀

U međuvremenu pripremiti agdu. Skuhati vodu, šećer i limun. Moj recept, blago se razlikuje od klasičnog, jer ne volim preslatku agdu, što je naravno prilagodljivo. Kuhate vodu – 15 min, dok ne primjetite da je voda postala malo gušća. Ostavite sa strane. ⠀

Baklavu prelijete agdom odmah nakon pečenja u rerni. Potrebno je da se ohladi na sobnoj temperaturi prije serviranja.